Despre frumusete

Despre frumusete

Ce este frumusetea? Multa lume considera ca frumusetea este ceea ce vedem prima data la o persoana, primul lucru care ne atrage privirea ta atunci cand o zarim. Multi spun ca frumusetea inseamna chip si trup perfect, ca in telenovele, eventual completat cu imbracaminte de firma si masini scumpe. Se pare ca si naivitatea prosteasca si banalitatea cu care unele persoane se exprima, grava dificultate in comunicare si usurinta cu care acestea sustin vulgaritatea si snobismul fac parte din capitolul “frumusete” pentru unii.
Frumusetea, asa cum o vad eu si nu numai (sper!), intra in antiteza cu “frumusetea” descrisa mai sus. Ce cred eu despre frumusete? Frumusetea este definita si nu defineste. Frumusetea nu defineste pe nimeni. Nu defineste inteligenta si intelepiunea unei persoane. Nu defineste creativitatea sau bunavointa ei si nici toleranta sa. Frumusetea nu este data de aspectul fizic bine lucrat si nici de bijuteriile pe care unii si le atarna de gat. Frumusetea nu este data de “brand” sau de “trend”.

Despre frumusete

Frumusetea adevarata exista numai si numai in interior. O persoana frumoasa se poate urati treptat in ochii celorlalti in momentul in care devine superficiala. O persoana isi defineste frumusetea prin calitati morale, sufletesti. Adevarta frumusete nu se vede cu ochiul liber. Adevarata frumusete este definita de inocenta si bunatatea cu care o persoana, un OM, intampina viata. Este definita de inteligenta si de intelepciunea sa. Frumusetea sta la granita dintre minte si suflet. Este scrisa intrerupt pe pagina propriei fiiinte. Esti nevoit sa strabati drum lung si sa faci eforturi ca sa descoperi, pentru a gasi frumusetea unei persoane. O persoana devine frumoasa in momentul in care rationalizeaza viata si coborasurile acesteia. Nu devine frumoasa in momentul in care ramane neclintita pe urcusurile ei. O persoana plina de vointa, o fiinta hotarata dar care stie sa jongleze cu nuantele este frumoasa. La fel si o persoana a carei minti refuza sa se umple cu critici la adresa altora. Este frumoasa persoana care nu traieste viata altora, ci are una proprie. Este frumos un om plin de mister sau un om “plin” de adevar. Este frumos un om sincer si modest, nu unul care nu poate sa lege doua cuvinte, dar “se da in barci” pentru ca are telefon de firma. Este frumos un om care incearca sa fie diferit si care incearca sa se exprime liber, nelasandu-se influetat de nimic. Un om care merge pe propriul drum si traieste cu un anume scop in viata. Este frumoasa o persoana care recunoaste si invata din propriile greseli. O fiinta care indeplineste ce isi propune si care crede in ceea ce este. O persoana care simte si care poate citi dincolo de randuri, dincolo de priviri, dincolo de aparente.

Despre frumusete

Ma adresez celor care nu au descoperit, de fapt, ce este frumusetea. Celor care nu inteleg ca frumusetea exterioara nu inseamna nimic, care nu stiu ca frumusetea este rezultatul unei aparent banale adunari a calitatilor morale.
Frumusetea adevarata o veti cunoaste atunci cand veti invata sa priviti dincolo de ce vi se arata “din prima”…

George Buraga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *