Despre diamante…

Despre diamante…

Diamantele, ca si aurul, sunt rare si de aceea sunt extrem de valoroase. Dar de unde provin diamantele? Cum ajung sa aiba forma pe care o stim cu totii?

In urma cu milioane si milioane de ani in urma, temperaturile extrem de ridicate si presiunea aerului au transformat carbonul pur in cristale de diamant, incolore. In adancul Pamantului, la o adancime de cateva sute de kilometri, diamantele se gasesc sub forma de geme, cu un singur element de carbon. Cu timpul, activitatea vulcanica aduce diamantele mai aproape de suprafata Terrei. Conductele vulcanice, canalele vulcanice – cunoscute sub numele de canale kimberlitice – imping diamantele catre suprafata, racindu-le pe drum. Astazi, minele de diamant se gasesc in zone in  care a avut loc o activitate vulcanica puternica, cum ar fi solurile nisipoase sau fundul oceanelor. 

diamante

Diamantele au fost descoperite pentru prima data in India, acum 2400 de ani. Intre timp, s-au gasit diamante si in multe alte zone de pe Pamant, cele mai multe, din Africa. Astazi, Africa, Rusia, Australia si Canada produc cele mai mari cantitati de diamante. 

Se intampla ca, in drumul lor spre suprafata Pamantului, diamantele sa se mai amestece si cu alte substante, ceea ce le face sa capete diverse culori. Diamantele perfect transparente, incolore, sunt foarte rare si foarte scumpe. 

diamante

O caracterisitica importanta a diamantelor este duritatea lor. Doar un diamant poate zgaria un alt diamant. De fapt, numele lor provine din limba greaca, insemnand “indestructibil”. De-alungul timpului, omul a inceput sa creeze si diamante industriale, folosite intr-o multime de domenii. 

Aceste pietre minunate, la care viseaza orice fata, raman cele mai populare geme din lume. De unde si numeroasele cantece, poezii, filme cu acest subiect. 

(sursa: Wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *