Desertul preferat al imparatilor

Desertul preferat al imparatilor

Voi la ce va ganditi atunci cand savurati o inghetata? Probabil la cat de cald e afara sau la cat de cool era locul in care ati cerut ultima oara un asemenea desert sau la viteza cu care ati mancat-o, in parc, pe bicicleta…
Eu ma gandesc la imparatii chinezi, la Egiptul Antic, la Nero (imparatul roman despre care ati auzit atatea), la Marco Polo (faimosul navigator) si, in ultimul timp, la… inghetatele Alpin.
Sa va spun si de ce…
Poate ca vi se pare ciudat, dar stiati ca, in vremurile vechi, bucatarii imparatilor chinezi amestecau zapada si gheata cu fructe si miere pentru le oferi stapanilor lor un desert special? Sau ca egiptenii invatasera sa combine sucurile de fructe cu gheata pentru a se delecta cu ceva bun? Sau ca sclavii imparatului Nero cutreierau muntii tot pentru a-i aduce zapada si gheata in care sa adauge miere si nectar? Sau ca Marco Polo a adus din China reteta unei inghetate facuta din zapada si lapte de iac?
Lapte inghetat. Sub acest nume a inceput sa se raspandeasca in Europa minunatul desert, preferat de regina Caterina de Medici, la curtea ei din Florenta si de regele Carol I al Angliei. Trecand prin Franta, retetele de inghetata au fost preluate de bucatarii de acolo si francezilor le-a venit ideea de a introduce arome de ciocolata si capsuni in acest desert din ce in ce mai apreciat in Evul Mediu.
Aproape normal, prima fabrica de inghetata a aparut in Statele Unite, in 1899, iar in 1903 un tip care vindea inghetata pe strazile New-York-ului a inventat cornetul.

                                                  cornet

Ce ziceti despre acel pushti de 11 ani, Frank Epperson, care a uitat afara intr-o noapte de iarna un amestec de apa si praf de suc, cu un bat inauntru? Astfel, in 1905, a aparut… inghetata pe bat!

                                                  inghetata pe bat

Inghetata isi continua povestea ei fascinanta si in zilele noastre.
Si, pentru ca sa ne simtim imparati in fiecare zi, au aparut inghetatele Alpin. Fie ca sunt invelite in ciocolata, fie ca au gust de pepene sau de fructe de padure, ele iti fac viata mai frumoasa. Si nu trebuie sa plecati in expeditii pentru a le avea. Sunt langa voi, descoperiti-le acolo unde scrie Alpin!

                                     concurs Alpin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *