Important este… sa iubim

Important este… sa iubim

 

Afectiunea, dragostea, iubirea, aceste sentimente umane superioare, sunt, cu siguranta,“armele” noastre impotriva singuratatii. Remedii impotriva singuratatii. Lumea noastra mica, numita univers afectiv al personalitatii, atat de profunda in fapt, este cea responsabila de stabilitatea noastra emotionala si de modul cum interpretam ceea ce se intampla in lumea “mare”.
Viata afectiva are ca principala caracteristica dualitatea trairilor pe care le naste. Judecam pozitiv sau negativ, dupa cantitatea de placere sau neplacere, dupa satisfactia sau insatisfactia noastra, dupa cat suntem de bucurosi sau de tristi. Tot ceea ce traim in viata se intampla sub semnul unei polaritati. Si poate parea paradoxal, dar singuratatea, prin modul de viata pe care il impune, poate reliefa cu mai multa finete astfel de trairi, carora, ca o dezvoltare, li se pot adauga devotamentul, grija, daruirea s.a.
Iata si un citat din Emil Cioran, desigur in spiritul de neegalat al acestui mare filozof roman: “Sursa nefericirii in dragoste e teama de a fi iubit, voluptate singuratatii intrecand imbratisarile”.
“Love, devotion and surrender” (“Dragoste, devotament si supunere”), asa suna titlul unui album al formatiei Mahavishnu Orchestra, din anii ‘7O si nu intamplator, pentru ca leader-ul ei, John McLaughlin, lucra, in plan spiritual, cu un guru din India.
In “singuratatea” noastra, dragostea pe care ne-o purtam unii altora ne coloreaza viaţa afectiva daruindu-ne stari (o traire absolut minunata si destul de vaga, ca perceptie, dar cu atat mai adanca), emotii si sentimente pozitive, stenice si de aceea “este de preferat sa-i deschidem sufletul pentru a o primi, decat sa intalnească o inima zavorata in care sa nu poata patrunde”, scrie Eugenia Enachescu.
Iubim o singura data in viata sau de mai multe ori? O intrebare ce a “bantuit” si va “bantui” mai departe mintile si sufletele multora si careia ii cautam cu totii raspunsul, inca. Important insa este… sa iubim!

Sorin Alexandru Sontea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *