Sase voluntari vor trai ca pe Marte timp de un an

Sase voluntari vor trai ca pe Marte timp de un an

Sase voluntari – patru americani, un francez si un german – vor trai timp de un an in conditii asemanatoare celor ale unei posibile misiuni pe Marte, in cadrul unui experiment stiintific al NASA. Este vorba de un studiu al efectelor unei izolari indelungate aupra coeziunii si performantelor unui echipaj ce ar putea fi trimis in viitor intr-o misiune spatiala de lunga durata, in spatiul cosmic sau pe o planeta indepartata.
Cei sase voluntari, trei barbati si trei femei, nu se cunosteau intre ei si au specializari diferite, printre ei numarandu-se un medic, un astrobiolog, un specialist in soluri si un student masterand in arhitectura.

voluntari
Experimentul, care a inceput pe data de 28 august, are loc in Hawaii, pe una dintre pantele vulcanului Mauna Loa, la o inaltime de peste 2500 metri. Este cel mai lung studiu de pana acum, dezvoltat de Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS), in vederea pregatirii lungilor calatorii catre planeta Marte.
Pentru a simula o viitoare colonie de pe Marte, a fost construita o structura cu doua etaje, cu un acoperis in forma de bolta, functionand in intregime pe baza energiei solare, asezata pe o suprafata vulcanica neprielnica vietii niciunui animal sau planta. Jos se afla un laborator, spatii de lucru, o sala de mese, aparate de gimnastica si o baie, iar la etaj sunt cele sase mici dormitoare si o alte baie comuna. In incinta au fost stocate alimente congelate si bauturi pentru o perioada de un an.

dormitoare
Singura legatura a celor sase voluntari cu exteriorul o va constitui o conexiune la internet, cu semnal intarziat, asa cum s-ar putea stabili de pe Marte. Iesirea in exterior se va face in costume speciale, la fel ca cele ale astronautilor.
Echipajul va fi monitorizat de un numar de camere video si de alte echipamente, pentru a putea fi observata viata de zi cu zi a celor sase membri, aflati in conditii speciale.
(sursa: dogonews.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *