De la puzzle la “efectul Mozart”

De la puzzle la “efectul Mozart”

Din punct de vedere ştiinţific, neuronii sunt celulele responsabile de transmiterea semnalelor (cu ajutorul nervilor) în organism. Structura lor specială le permite să comunice între ei. Creierul uman găzduieşte peste un miliard de neuroni, dar în majoritatea cazurilor ei nu se regenerează dupa ce mor.

S-a glumit şi se tot glumeşte pe seama neuronilor noştri. Dar glumele pleacă de la un sâmbure de adevăr: uneori uităm că şi ei, bieţii noştri neuroni, au nevoie de un antrenament permanent pentru ca intelectul nostru să se dezvolte continuu. 

Ideal este sa continui sa inveti pe tot parcursul vietii. Nu numai din cărţi, sau prelucrând diferite informaţii, ci şi din experienţele proprii: excursii, interacţiunea cu alte persoane si asa mai departe. De exemplu, rezolva din când în când un puzzle! Redescoperă această plăcere! Si afla ca scrisul de mana stimuleaza gandirea, limbajul si memoria! 

Efectul Mozart” se referă la fundalul muzical ales în timp ce lucrezi. Aici lucrurile depind de la individ la individ. Unii lucrează mai bine cu muzică, alţii în linişte, iar altora le prieşte atmosfera unui loc (clasa, birou) cu mai multe persoane, în care există un „zumzăit” continuu. Despre copiii mici şi despre elevi s-a scris în dese rânduri că sunt influenţaţi pozitiv atunci când ascultă Mozart. Adevărul e că nu există, încă, dovezi nici pro nici contra acestei afirmatii.

 (…) a asculta Mozart nu vă va face rău nici ţie şi nici copiilor tăi şi ar putea fi începutul dragostei de muzică clasică. Dar dacă tu şi familia ta veţi dori să faceţi urgent un origami, din imaginaţie, şansele ca o Sonată să vă ajute sunt foarte mici.”, scrie Claudia Hammond, de la BBC Future.

Concluzia este una singura: provoaca-ti permanent intelectul! Dezvolta-ti inteligenta si cunostiintele! Doar asa vei reusi in viata, intr-o lume in care informatiile, din orice domeniu, se inmultesc pe zi ce trece! Fii la zi! 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *