De ce razi cand esti… gadilat?

De ce razi cand esti… gadilat?

Cand cineva te atinge, terminatiile nervoase aflate sub epiderma ta (pielea care-ti acopera corpul) trimit un semnal creierului tau, la fel ca un impuls electric. Cand esti gadilat, cortexul somato-senzorial primeste semnalul, dar inainte de asta, tot cortexul este cel ce il analizeaza. Aceasta parte a creierului este cea care conduce intreg procesul senzatiilor placute pe care le simti.

Oamenii de stiinta din domeniul biologiei au ajuns la concluzia ca noi radem cand suntem gadilati pentru ca acea parte a creierului care ne face sa radem – numita hipotalamus –   este si cea care ne atentioneaza ca urmeaza o senzatie neplacuta. Radem cand suntem gadilati sub brat, sau la talpi, dar acest lucru poate fi interpretat ca un mecanism de aparare. Este un fel de reactie pe care corpul nostru a invatat-o, in ideea de a detensiona o situatie ce ne poate deveni periculoasa. 

Si-atunci, de ce nu ne putem gadila singuri? Deoarece creierul mic (cerebelul) ne spune ca dorim sa facem acest lucru, iar creierul nostru nu-si pierde timpul interpretand acest tip de semnal. 

Apropo, stiati ca si gorilele “rad” cand sunt gadilate? 

(sursa: BBC Future)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *