De ce punem lumanari pe torturile aniversare?

De ce punem lumanari pe torturile aniversare?

Cand implinim un numar de ani, asezam cu grija acelasi numar de lumanari pe tortul aniversar si suflam in ele. Se spune ca la copii se pune cu o lumanare mai mult, pentru anul urmator. Dar de unde vine acest obicei, al suflatului in lumanari? De ce punem lumanari pe torturile aniversare?

Ca multe alte traditii si obiceiuri ce s-au pastrat pana in zilele noastre si obiceiul suflatului in lumanarile de pe tort se trage tot din Grecia antica. Grecii credeau intr-o multime de zei si zeite, dupa cum ati citit si voi deseori. Printre acestea se afla si Artemis, zeita Lunii. Prajiturile rotunde din acea perioada, a caror forma au luat-o torturile aniversare, simbolizau Luna, iar lumina lumanarilor puse pe acestea incercau sa sugereze razele Lunii.

Si vechii germani asezau o lumanare ce simboliza lumina vietii in centrul unei prajituri. Desigur, exista o multime de alte explicatii date acestui simbol. Se mai spunea, de exemplu, ca fumul lumarilor alunga spiritele rele, sau ca acesta poarta spre cer dorintele celui sarbatorit. Mai mult decat atat, asezarea in forma de cerc a lumanarilor pe tortul aniversar se spune ca intareste prietenia dintre cel sarbatorit si cei prezenti la aceasta sarbatoare.

Si noi, inainte de a sufla in lumanari, ne punem in gand o dorinta ce vrem sa se implineasca. Indiferent de radacinile din trecut ale acestui obicei, lumina lumanarilor de pe tortul aniversar inveseleste atmosfera, creeaza o stare speciala si ne da sperante de mai bine pentru anul in care intram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *