De ce Pluto nu mai este planeta?

De ce Pluto nu mai este planeta?

Ați auzit, probabil, că Pluto nu mai este o planetă. De ce oare? Ce a făcut-o să-și piardă statutul de cea mai mica planeta din sistemul nostru solar? 

Astronomul american Clyde Tombaugh a descoperit Pluto în 1930. Din 1930 pana in 2006, Pluto a stat confortabil dincolo de Neptun si a fost considerata a noua planeta din sistemul nostru solar. Cu toate acestea, in 2006 s-au făcut anumite modificări. Nu Pluto s-a schimbat, ci modul de definire a unei planete. Odată ce aceste schimbări au devenit oficiale, Pluto nu a mai corespuns.

Potrivit noilor reguli adoptate de Uniunea Astronomică Internațională, un corp ceresc trebuie să îndeplinească următoarele criterii pentru a fi considerat planeta:

O planetă trebuie să fie rotunda.
O planetă trebuie să orbiteze în jurul Soarelui.
O planetă trebuie să-si fi “curatat” spatiul orbital din jurul sau. Acest lucru înseamnă că o planetă se deplaseaza iar forta de gravitate a acesteia mătură și curăță spațiul din jurul ei de alte obiecte. Unele dintre obiectele se pot prăbuși pe planeta, altele pot deveni luni.

Pluto urmează primele două reguli: este rotund si orbiteaza in jurul Soarelui. Dar nu se inscrie in cea de-a treia regula.

Sa nu te simti insa prea trist pentru Pluto. Ea are un nou titlu: “Planetă pitică”. Planetele pitice sunt corpurile cerești care îndeplinesc doar primele două criterii din noua definiție a unei planete.

Informatii despre Pluto:

Pluto este aproximativ de dimensiunea Lunii.
Este nevoie de 248 de ani pamantesti pentru ca Pluto sa faca  înconjurul Soarelui. Din moment ce astronomii au descoperit Pluto în 1930, ea nu a finalizat inca nicio călătorie în jurul Soarelui.
Pluto este atât de departe incat este nevoie de mai mult de cinci ore ca lumina soarelui sa ajunga la ea. Cas a faceti o comparatie, va spunem ca lumina soarelui ajunge la Pământ în numai opt minute!

(sursa: Wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *