De ce pianele au 88 de clape?

De ce pianele au 88 de clape?

Ai cantat vreodata la un pian adevarat? Atunci stii ce amuzant e sa-ti plimbi degetul pe clape, de la un capat la celalalt, auzind astfel toate notele…

Spre deosebire de chitara, care are sase corzi, pianul are nu mai putin de 88 de clape, albe si negre, fiecare dintre ele reprezentand o nota diferita, ceea ce-i da posibilitatea sa emita o multime de sunete. Dar… de ce 88? De ce nu 44 sau 212? Raspunsul la aceasta intrebare se datoreaza unor aspecte ce tin de istorie, dar si de partea practica a problemei.

Pianul se trage din harpsicord, care avea 60 de clape. Primele piane aveau, prin urmare tot 60 de clape, adica 5 octave, pentru ca o octava are 12 note. Pe masura ce se construiau tot mai multe piane, compozitorii scriau la randul lor tot mai multe piese muzicale pentru pian. Cu timpul, compozitiile lor au acoperit mai mult decat cele cinci octave pe care le aveau la dispozitie, astfel ca, pentru a scrie o muzica de o mai mare intindere, au convins constructorii de piane sa mareasca numarul de clape.

De-a lungul istoriei, veti intalni mai multe variante ale acestui instrument, pianul ajungand abia dupa anul 1800 sa aiba 7 octave intregi. In 1880, Steinway, cunoscutul constructor de piane, a creat pianul cu 88 de clape, cel pe care cantam in prezent. Si ceilalti constructori de piane l-au urmat pe Steinway, astfel ca acest standard a ramas neschimbat pana in ziua de azi.

Pianul cu 88 de clape are sapte octave intregi, plus cateva note in plus. De ce s-au oprit la 88? Pentru ca majoritatea compozitorilor scriu muzica in cadrul acestor note si pentru ca sunetele mai joase sau mai inalte aflate in afara acestor 88 sunt mai dificil de auzit de urechea umana.

Astazi, pianele moderne au 52 de clape albe si 36 negre. Cele albe reprezinta notele Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. Cele negre sunt reprezinta jumatatile de interval dintre acestea (de exemplu, clapa neagra dintre Do si Re se numeste Do diez). Intre Mi si Fa, Si si Do, nu exista clape negre, pentru ca ele sunt despartite doar de un semiton. Un grup de 7 clape albe si 5 clape negre, adica 12 note, formeaza ceea ce noi numim o octava.

Ar fi posibil ca pianele sa aiba mai multe clape? Raspunsul este da, dar exista foarte multe argumente impotriva acestei variante. In primul rand, posibilitatile limitate ale auzului uman in a sesiza tonuri in afara celor produse de aceste 88 de clape.

(sursa: Wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *