De ce minte copilul si cum il inveti sa fie onest

De ce minte copilul si cum il inveti sa fie onest

 

Copiii obisnuiesc sa minta, iar motivele pentru care fac acest lucru sunt diferite, in special de la o etapa de varsta la alta.
Copiii mici mint pentru ca imaginatia lor foarte bogata ii determina sa isi imagineze tot felul de lucruri, personaje, situatii, pe marginea carora incep sa ia nastere tot felul de lucruri neadevarate, dar si inofensive.

Atunci cand cresc si in special cand intra la scoala, copiii incep sa minta, fie pentru a nu-i dezamagi pe parinti, fie pentru a-si apara imaginaţia si reputatia, ori din cauza unor frustrari adanc ingropate in sufletul lor care ajung sa se manifeste prin ascunderea adevarului.
Vestea buna este ca exista moduri eficiente prin care il poţi impiedica pe copilul tau sa minta si sa il incurajezi sa devina o persoana sincera.


Rasplateste-l cand spune adevarul

Onestitatea, mai ales cea care apare cand nimeni nu s-ar fi asteptat, merita rasplatita pentru ca, doar asa acest obicei este incurajat si se va mai repeta cu siguranţa. Nu te grabi doar atunci cand vrei sa il pedepsesti pentru ce a facut gresit, grabeste-te sa il recompensezi si atunci cand face ceva bun.


Fii un model pentru el

Daca micutul isi aude parintii cum spun lucruri neadevarate altor persoane sau observa ca vor sa triseze in anumite situatii, chiar si neimportante, atunci si el va proceda intocmai. Daca parintii nu adopta un comportament onest fata de ei si fata de cei din jur, ochii vigilenti ai copilului vor surprinde exact aceste lucruri.


Nu incerca sa ii intinzi capcane

Poate ca te tenteaza sa il testezi pe copilul tau, dar incearca totusi sa eviti intrebarile care l-ar face sa ascunda adevarul. Nu pune si mai multa presiune pe el atunci cand face ceva gresit, pentru ca prima lui reactie va fi sa gaseasca rapid un vinovat. 
 


Stabileste consecintele

Vor exista momente in care copilul te va minti si cel mai probabil il vei prinde. Este insa important ca micutul sa stie care sunt consecintele atunci cand ascunde adevarul. Stabileste consecintele în asa fel incat copilul sa considere ca nu merita sa minta.


Prietenii onesti, extrem de importanti

“Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa iti spun cine esti” este o vorba inteleapta care se aplica si in aceasta situatie. Daca prietenii copilului tau obisnuiesc sa minta, atunci si copilul tau va minti. Prietenii au o mare influenta asupra copilului si de aceea este important sa se inconjoare doar de persoane sincere si oneste.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *