De ce iubim vacanta de iarna?

De ce iubim vacanta de iarna?

 O sa incep cu o alta intrebare: Ce vrei sa faci in vacanta asta? Suna banal, dar in spatele sutelor de raspunsuri se ascund atatea dorinti, atatea asteptari, atatea revederi, atatea trairi si retrairi, atata pofta de iarna, de raftul cu carti si filme, de piesa preferata ascultata de multe ori, de scosul din debara al patinelor… Dorul de bulgari, de gerul urmat de caldura atat de placuta a serilor linistite in care poti sa-ti scoti peticul de hartie si sa scrii, sau blocul de desen ca sa-l imortalizezi pe omul de zapada atotstiutor, cel pe care-l cunosti, cel care ti-a furat fularul si manusile… si care infrunta nemiscat si previzibil noptile reci… si care-ti face dragastos, dimineata, semn cu… matura! Iubim oamenii de zapada, pentru ca stiu sa taca, atunci cand vrem sa auzim doar colindele, pentru ca nu stim cum ii cheama, stim doar ca provin dintr-un bulgaras rostogolit cu abnegatie de artist. Ei sunt sculpturile copilariei noastre, minunate tocmai pentru ca nu apuca sa fie subiectul criticilor de arta. Se topesc inainte de a fi remarcate, la fel ca multe dintre vorbele noastre, la fel ca multe dintre soaptele noastre, la fel ca multe dintre gesturile noastre…

In aceasta vacanta de iarna, fiti voi insiva! Patinati pe gheata mult-asteptata a zilelor de vacanta fara frica! Si daca patinoarele refuza sa inghete, nu-i nimic! Patinati pe cararile visurilor voastre, pe drumurile pasiunilor voastre, pe autostrazile varstei voastre, caci voi veti schimba lumea si, oprind-o un pic din mersul ei, o veti face mai buna!

Cand se va fi terminat, nu o sa va mai pun intrebarea de baraj Ce ai facut in vacanta asta?, ci o sa va las pe voi sa raspundeti la alte intrebari nepuse, dar care au, sigur, un raspuns.
Pentru ca vacanta este si “un timp” in care ai timp sa-ti pui intrebari. Sa te privesti intr-o oglinda imaginara si sa te joci cu imaginile tale, oricat de subiective ar fi. Sa te descoperi si sa te redescoperi. Sa-ti propui, conform traditiei, sa fii mai bun in anul care vine, sa-l astepti pe Mos Craciun cu incredere ca ai fost bun si sa te gandesti si la ceilalti.
In spatele sutelor de raspunsuri se ascund atatea dorinti, atatea asteptari, atatea revederi, atatea trairi si retrairi…

Iata de ce iubim vacanta de iarna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *