De ce iubim hard rock-ul?

De ce iubim hard rock-ul?

De ce iubim hard rock-ul? Pentru ca niste muzicieni – Led Zeppelin – au compus o piesa care se cheama Stairway To Heaven… Poate nu stiati, dar acum ceva vreme lui Robert Plant i s-au oferit 80 de milioane de dolari pentru ca Led Zeppelin sa se reuneasca. Din pacate, Plant a refuzat. Dar… cine stie?

Pentru ca alti muzicieni – Deep Purple – au compus o alta piesa tare, care se cheama Smoke On The Water, inspirata de un incendiu in cazinoul din Montreux, unde trupa urma sa inregistreze un album. Si pentru ca o alta trupa celebra – AC/DC – a compus Highway To Hell. (Informatie de ultima ora: trupa va scoate un nou album in martie si, spre sfarsitul anului, va porni din nou in turneu)

Poate din cauza asta iubim hard-rock-ul. Dar, hai sa aflam cum a aparut… Prin anii ’60 se cantau mai multe genuri de rock… se canta “garage rock”, se canta si “blues rock” si aparuse si un stil cu totul special, “psyhedelic rock” (si aici ii amintim pe cei de la The Doors, pe Jimi Hendrix, The Greatful Dead etc). Probabil un amalgam nascut din toate aceste stiluri a facut sa apara hard rock-ul. Un stil mai puternic, bazat in principal pe riff-uri puternice de chitara, pe un ritm alert si care astazi poate fi, la randul lui, parintele heavy-metal-ului si chiar al rock-ului alternativ. 

Interesant este ca, in anii 2000, multe trupe facand parte din asa-numitul “post-grounge” (si aici i-as aminti pe cei de la Nickleback) au adoptat sunetul hard rock, cu mult succes. In paralel, si cateva dintre legendele rock-ului, printre care si Rage Against The Machine, s-au reunit pentru unul sau mai multe proiecte.

Dar, lasand la o parte istoria, sa spunem ca doua chitari, un bass, o orga si un set de tobe, stand insa in spatele unei voci speciale, acelui “vocalist de rock”, ne pot face sa sarim din scaune, fie ca suntem la un concert live, fie in fata computerului, ascultand muzica pe youtube.

Let’s rock!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *