De ce il uitam, in ultimul timp, pe “multumesc”?

De ce il uitam, in ultimul timp, pe “multumesc”?

De ce il uitam, in ultimul timp, pe “multumesc”? Trecem pe langa el grabiti, de parca nu l-am recunoaste. Altadata il luam cu noi si il imparteam cu generozitate celor cu care ne intalneam…
Iar “multumesc” e doar unul dintre cuvintele absolut necesare pe care ar trebui sa le purtati zilnic, in rucsacul vostru “de firma”, cu marca Politete. Mai exista “te rog”, “poftiti”, “luati loc” si multe altele.
Exista, spuneam, un bagaj pe care n-ar trebui sa-l lasati acasa, niciodata, si-anume modul in care va purtati cu ceilalti, modul in care comunicati cu ei, de la vanzatoarea de flori pana la tipul care inchiriaza biciclete, de la vecinii de palier, pana la… desigur, parintii vostri, fata de care sunteti cel mai des inclinati sa folositi un vocabular rapid, prescurtat, tip sms, uitand de multe ori “cuvintele magice”: “te rog” si “multumesc”.
Traversam o epoca a comunicarii tip “sal, cf?”,  “ok man, iesi?”, tastate cu o viteza pe care ar fi fost invidioasa orice dactilografa din trecut… Imaginile inlocuiesc de multe ori cuvintele, WhatsApp-ul a intrat si in mediul de comunicare oficiala, ca si FB-ul, desi pe acesta din urma o parte din pushtime il socoteste deja demodat. Nimic rau, dar… prieteni, asta nu il exclude “multumesc”, oricum ar fi el tastat, sau pe “te rog”, chiar si prescurtat.
Au existat si exista destule carti ce te invata cum sa te porti, asa numitele ghiduri ale bunelor-maniere, reguli de baza intr-o lume civilizata, la care n-ar trebui sa renuntam. Consultarea lor e cel putin interesanta si v-o recomand cu multa caldura!
A fi politicos inseamna a face un pic de bine celorlalti, a le raspunde cu un mic bine si a astepta si din partea lor acelasi tip de reactie… Niciodata politetea n-a iscat conflicte, ci din contra, le-a amorsat. “Nu e panica, man!” – chiar acesta este unul dintre scopurile unei purtari “ok”, in adevaratul sens al cuvantului!

Sorin Alexandru Sontea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *