De ce este sarata apa marii?

De ce este sarata apa marii?

Presupunand ca ai ajunge pe o insula, in mijlocul marii, inconjurat de apa, ce-ai face mai intai? Desigur, te-ai gandi la un adapost, la foc, hrana si apa. Dar… apa marii nu poate fi bauta, e prea sarata. De ce?

Apele marilor si oceanelor sunt sarate datorita multelor minerale pe care le contin si care se dizolva in timp. De cele mai multe ori, acestor minerale li se spune “saruri”. In functie de locul unde te gasesti pe Glob, apele au un continut diferit de sare. La Ecuator, sunt mult mai sarate decat in Nord.

sea

Fundul ocenelor si al marilor contin o multime de minerale care se erodeaza cu timpul si sunt amestecate si imprastiate de curentii marini. Asa isi mentine oceanul gradul de salinitate.

Pe de alta parte, Marea Moarta este o mare inchisa, deci mineralele aflate in apa ei nu pot circula in afara ei, asa ca apele ei sunt cele mai sarate din lume. De fapt, mai mult de 35% din apa Marii Moarte este sare dizolvata! De aceea nu vei gasi nici un peste sau alte vietuitoare marine care sa traiasca acolo. Pentru ele, aceasta concentratie mare de saruri este mortala. De unde si numele!

dead sea

Dar sarea din apele marilor are si un avantaj. Datorita ei, densitatea apei este mai mare si corpul tau poate pluti mai usor decat intr-o piscina. Intervine flotabilitatea, forta care te tine la suprafata. In apele Marii Moarte e greu si sa inoti, pentru ca sarea te ridica intr-una la suprafata.

dead sea

(sursa: Wonderopolis)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *