De cand exista”smiley faces”?

De cand exista”smiley faces”?

Folosim deseori, in conversatiile noastre zilnice, “fetele zambarete”… Ne ajuta sa ne exprimam emotiile fara sa sa mai adaugam ceva. Le vedem pe tricouri, pe afise, chiar si pe unele dulciuri. Dar cum a aparut acest simbol? 

Pentru prima oara, un smiley face a aparut intr-o reclama a filmului “Lili“, din ziarul New York Herald Tribune, in 1953. 

lili 1

Dupa 10 ani, in 1963, un desenator de reclame – Harvey Ball – a fost angajat sa creeze un chip vesel care sa-i distreze pe angajatii unei companii de asigurari. In 10 minute, Ball a desenat doua buline si un zambet in interiorul unui cerc si… gata. Compania respectiva a facut apoi afise si nasturi cu aceasta imagine. A primit suma de 45 de dolari pentru aceasta lucrare si nu a cerut niciodata drepturi de autor pentru imaginea desenata de el.

smiley face

Bernard si Murray Spain au redesenat acest smiley face in 1970, adaugand cuvintele “O zi buna!” si au devenit proprietarii drepturilor de autor ale imaginii si cuvintelor respective. 

smiley faces

In 1971 s-au vandut peste 50 de milioane de nasturi cu imaginea smiley face. O intalnim si in filmul Forest Gump si mai apoi, in 1999, pe un timbru lansat de Serviciile Postale ale USA. 

smiley timbru

In zilele noastre, dupa cum bine stiti, “fetele zambarete” sunt accesate de pe orice tip de claviatura, a telefoanelor mobile sau a altor gadget-uri si bineinteles de pe Facebook. 

(sursa: huffingtonpost.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *