De-ale tenisului de camp…

De-ale tenisului de camp…

În circuitul profesionist de tenis sunt patru turnee de Grand Slam: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon si US Open. 

Australian Open este organizat de Tennis Australia si se desfășoara  în luna ianuarie (fiind astfel primul din seria celor de Grand Slam pe parcursul sezonului), pe durata a două săptămâni, fiind găzduit de complexul Melbourne Park din Melbourne.  Principalele arene ale complexului sunt Rod Laver Arena, cu o capacitate de 14.820 de locuri și Hisense Arena cu o capacitate maximă de 11.000 de locuri. Prima editie a avut loc in anul 1905, pe Warehouseman’s Cricket Ground. 

Turneul de tenis de la Roland Garros se desfășoară pe parcursul a două săptămâni, între mijlocul lunii mai și începutul lunii iunie, la Paris, pe stadionul Roland Garros (numit astfel în onoarea eroului aviator francez cu acest nume). Este cel de-al doilea turneu de Mare Slem din calendarul competițional mondial. Numele oficial al competiției, în limba franceză este Les Internationaux de France de Roland Garros sau Tournoi de Roland-Garros. Această competiție a început în 1891 ca turneu național, cu denumirea de Championat de France International de Tennis 

Turneul de tenis de la Wimbledon este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Slem, fiind singurul dintre cele patru care se desfășoară pe aceeași suprafață ca la început, iarba. Este găzduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, dupa Australian Open și Roland Garros. Prima ediție a avut loc în anul 1877. 

wimbledon

Turneul U.S. Open este ultimul dintre cele 4 turnee de Grand Slam. O particularitate a acestuia este faptul că în setul decisiv se joacă tiebreak față de celelalte 3 turnee de mare șlem unde setul decisiv se joacă până cand se ajunge la diferență de 2 ghemuri (bineînțeles după câștigarea a minim 6 ghemuri în acel set). Suprafața de joc este cimentul. Turneul se desfășoară în lunile august și septembrie, pe parcursul a două săptămâni fiind găzduit de complexul Flushing Meadows – Corona Park din New York. Principalele arene ale complexului sunt Arthur Ashe Stadium, cu o capacitate de 24.000 de locuri și Louis Armstrong Stadium cu 10.000 de locuri.

Doar 5 jucatori de tenis au reusit, de-a lungul timpului, sa castige toate cele 4 turnee de Grand Slam, in acelasi an calendaristic: Don Budge in 1938, Maureen Connolly in 1953, Rod Laver (in imaginea ce insoteste articolul) in 1962 si 1969, Margaret Smith Court in 1970 si Steffi Graf in 1988.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *