De 1 Mai va spunem povestea micilor

De 1 Mai va spunem povestea micilor

Pentru ca este 1 Mai, va povestim despre micii sau mititeii (numiti-i cum doriti) care au devenit, de multi ani, felul preferat al romanilor care sarbatoresc aceasta zi.
Intr-un restaurant din centrul Bucurestiului de altadata, unde specialitatea casei o constituiau carnatii la gratar, intr-una din seri ramasese doar materia prima – carnea tocata. Avand musterii multi, patronul o pune direct pe gratar, ii adauga ceva condimente si un pic de bicarbonat si… “rupe gura targului” cu aceasta inventie gastronomica.
Se spune ca numele de “mici” l-a dat acestei inventii un umorist, Nicolae T. Orasanu, client fidel al restaurantului, pentru ca “produsul finit” era mai scurt si mai “indesat” decat un carnat obisnuit.
Astfel, incetul cu incetul, micii devin un simbol al bucatariei romanesti, dar si un motiv de concurenta acerba intre carciumile bucurestene interbelice. Caru’ cu bere, Hanul lui Manuc sau Hanul cu Tei (restaurante ale caror denumiri s-au pastrat) se bucurau de mare trecere in prepararea micilor, fiecare dupa reteta proprie. Alaturi de o halba de bere, micii atrageau clienti din toate paturile sociale ale capitalei din acei ani. Tot pentru mititei si bere se strangea lumea si la Restaurantul Gambrinus sau la Hanul Tei.
Iata un fragment dintr-o scriere despre mici, a unui bucatar de la Hanul lui Manuc (unde se spune ca puteai manca cei mai gustosi mici din Bucuresti): “Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, in stare finita de sapte pana la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare intre mese la o halba de bere, ori ca entree, ori ca fel de mancare de sine statatoru. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel: mici, in Regat, din carne cu mirodenii, avand menirea sa incante gustul mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacam, ori la scobitoare sub forma de gustare.”
Si uite-asa, micii au ajuns sa se bucure de mare cautare la romani si nu numai. Iar de 1 Mai, gratarul pe care sfaraie mititeii, alaturi de o bere rece, a devenit un obicei, poate mult mai gustat decat cunoscutul barbeque al englezilor si al americanilor, prezent intr-atatea filme comerciale.

Pofta buna!

Sorin Alexandru Sontea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *