David Bowie si Zidul Berlinului

David Bowie si Zidul Berlinului

La mijlocul anilor ’70, faimosul si non-conformistul muzician David Bowie a venit la Berlin pentru a se reinventa pe el insusi. In ultimii cinci ani, ajunsese sa fie recunoscut ca primul si cel mai mare star pop post-modernist. Transformandu-se in Ziggy Stardust, un personaj androgin absolut uimitor ca imagine si aparitii…

bowie

Ziggy Stardust (David Bowie pe scena)

… devenise din ce in ce mai greu de separat de propria sa creatie. ” Atunci am inceput sa devin pesimist, sa ma simt fals“, spunea despre felul in care-si construise imaginea. “Intreaga mea personalitate era afectata… Ma gandeam ca o luasem razna“.

In Berlin, a parasit masca pe care si-o impusese si s-a reconstruit ca om obisnuit. Purta pantaloni largi si camasi lalai si se bucura ca berlinezii nu-i acorda nicio atentie. Intr-o seara, dintr-un moft, s-a urcat pe scena unui cabaret si a cantat cateva piese din Sinatra. Publicul a inceput sa strige si sa-i ceara sa plece. Venisera sa vada cu totul altceva. Astfel, Berlinul a reprezentat pentru el “un oras in care era asa de usor sa te pierzi… dar si sa te “regasesti”.

Zidul l-a schimbat pe David Bowie. Calare pe bicicleta sa Raleigh, cu trei-viteze, cutreiera orasul. Acolo, in locul cel mai tensionat din lume, unde un singur cartus tras ar fi putut provoca un razboi nuclear, el si-a gasit linistea si calmul si a invatat sa scrie despre lucrurile importante.

In 1987, s-a intors la Berlin pentru a da un concert, in fata a 70.000 de fani, in fata Reichstag-ului.

concert bowie

Concert David Bowie, Berlin, 1987

Spre sfarsitul show-ului, a citit un mesaj in germana: “Trimitem urarile noastre de bine tuturor prietenilor nostri aflati de partea cealalta a Zidului“. Apoi, a cantat piesa Heroes”.

(adaptare dupa articolul lui Rory MacLean, The Berlin Landmarks That Inspired Bowie, ft.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *