Cum sa-ti dezvolti intelectul

Cum sa-ti dezvolti intelectul

S-a glumit si se tot glumeste pe seama neuronilor nostri. Dar glumele pleaca de la un adevar pe care il ignoram adesea: bietii nostri neuroni au nevoie de un antrenament permanent pentru ca intelectul nostru sa se dezvolte continuu.
Din punct de vedere stiintific, neuronii sunt celulele responsabile de transmiterea semnalelor (cu ajutorul nervilor) in organism. Structura lor speciala le permite sa comunice intre ei.
Poate nu stiati, dar creierul uman gazduieste peste un miliard de neuroni, insa in majoritatea cazurilor ei nu se regenerează atunci cand mor.
Cum sa-i provocam? In primul rand invatand, iar acest lucru trebuie facut pe tot parcursul vietii. Si nu ne referim aici doar la invatatura din carti. Ai nenumarate prilejuri in care intalnesti persoane, vizitezi diverse locuri, iei parte la diferite intamplari. Din toate ai cate ceva de invatat. Gandeste-te la excursiile pe care le faci, la oamenii pe care ii intalnesti. A prelucra toate aceste informatii inseamna tot a invata, a-ti antrena intelectul… Unul dintre cele mai antrenante moduri de a-ti provoca neuronii sa lucreze este… puzzle-ul!

Cum sa-ti dezvolti intelectul

Ati auzit, desigur, de „efectul Mozart”. El se refera la fundalul muzical pe care il alegi in timp ce inveti. Aici, lucrurile depind de la persoana la persoana. Unii invata mai bine cu muzica, altii in liniste. Sunt indivizi care se pot concentra chiar si in mijlocul unui „zumzait” continuu, dintr-o sala de clasa, de exemplu.
Iata parerea Claudiei Hammond, de la BBC Future, despre efectul Mozart:
„(…) a asculta Mozart nu iti va face rau nici tie şi nici apropiatilor tai şi ar putea fi inceputul dragostei de muzica clasica. Dar daca tu şi familia ta veţi dori sa faceti urgent un origami, din imaginatie, sansele ca o Sonata sa va ajute sunt foarte mici.”
Si inca ceva: scrisul de mana stimuleaza gandirea, limbajul si memoria! Asadar, temele voastre nu sunt altceva decat un foarte bun prilej de a va provoca neuronii si de a va dezvolta intelectul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *