Cum s-a inventat Post-it-ul

Cum s-a inventat Post-it-ul

Cand le lasi parintillor tai un biletel, sau atunci cand trebuie sa faci o lista rapida cu ceva cumparaturi de la super-market, ce folosesti? Un Post-it, desigur, cunoscut si sub numele de Sticky note. 

De ce? Pentru ca e la indemana, usor de folosit si pentru ca se lipeste pe orice suprafata. Iar apoi, il poti dezlipi de-acolo si poti pune altul in loc. Si noi, la birou, facem la fel. Daca ai sa intri in orice birou din lume, ai sa vezi deasupra mesei de lucru, pe un panou, zeci de Post-it-uri, cu diverse note, care mai de care mai urgenta.

De obicei le folosesti pe cele galbene, micute, le stii bine… Cu acea pelicula fina de adeziv pe spate. Dar poti gasi Post-it-uri intr-o gama larga de culori si marimi.

Nu s-a gandit nimeni sa inventeze in mod special asa ceva. In 1968, Dr. Spencer Silver, chimist in cadrul companiei americane 3M, a inventat un adeziv subtire ce se putea aplica oricaror obiecte. De fapt, voia sa creeze un adeziv extrem de puternic, dar… l-a descoperit pe acesta, mai fin si mai slab. Si, in acea vreme, a ramas o inventie fara utilitate practica.

In 1974, Art Fry – un coleg al lui Spencer Silver – care canta in corul unei biserici, a devenit din ce in ce mai deranjat de faptul ca notitele lui pe care le aseza pe partiturile muzicale fugeau incoace si incolo. Asa ca si-a adus aminte de adezivul inventat de Dr. Spencer Silver si a l-a incercat pe notitele lui. A iesit perfect, astfel ca Art Fry vine cu ideea utilizarii acestui adeziv pe spatele unor bucatele mai mici de hartie, iar compania 3D laseaza acest produs in 1977, sub numele de “Press’n Peel”, in cateva orase din SUA.

Mai tarziu, in 1980, hartiutele adezive isi schimba numele in Post-it Notes si sunt raspandite in intreaga tara. Iar acum… le foloseste toata lumea! De ce au fost galbene la inceput? Din… intamplare! Cei de la 3M au folosit prima data o bucatica de hartie galbena imprumutata din laboratorul vecin.

(sursa: Wonderopolis)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *