Cum functioneaza un submarin?

Cum functioneaza un submarin?

Ca orice alt vapor, submarinul pluteste pentru ca volumul de apa pe care-l deplaseaza este egal cu volumul sau. Aceasta inseamna ca presiunea submarinului asupra apei este aceeasi cu cea a apei ce apasa asupra lui. Acest fenomen se numeste flotabilitate sau forta de emersiune. Ea actioneaza in acelasi fel asupra oricarui tip de nava ce pluteste ca si asupra unei ratusti din cauciuc din cada de baie. 

Cu toate acestea, submarinul este diferit de celelalte vapoare pentru ca isi poate controla capacitatea de plutire. Comandantul submarinului poate decide cand acesta se va scufunda adanc in ocean sau cand va pluti la suprafata. Pentru a-si controla flotabilitatea, submarinele au in interior tancuri (rezervoare) care pot fi umplute fie cu apa, fie cu aer. Pentru a se reintoarce la suprafata, apa este pompata afara din rezervoare, iar aerul care patrunde face nava sa se ridice si sa pluteasca. Procesul este invers in momentul cand se decide ca submarinul trebuie sa coboare in adanc. 

submarin

La bord exista o rezerva de aer care poate umple tancurile rapid, in caz de urgenta. Viata la bordul submarinelor nu e asa de distractiva pe cat ar parea. In interiorul navei rezerva de aer necesara respiratiei este limitata, de aceea, la intervale stabilite, submarinul trebuie sa iasa la suprafata si sa-si reimprospateze aerul din interior. Desigur, la submarinele moderne continutul de oxigen de la bord este monitorizat de computer, astfel ca riscul de a ramane fara oxigen este minim. In plus, exista aparate speciale care “curata” aerul de bioxidul de carbon datorat expiratiei membrilor echipajului. 

submarin

O alta problema este aprovizionarea cu apa. Majoritatea submarinelor de tip nou au la bord aparate care desalinizeaza apa oceanelor, transformand-o in apa potabila, printr-un proces de distilare. Si nu in ultimul rand, la bordul submarinelor exista sisteme de incalzire, datorita faptului ca nava este in permanenta inconjurata de ape cu temperaturi foarte scazute. 

Stiti insa care este “urechea” unui submarin? Navigand in adanc, submarinele se bazeaza doar pe aparatele de control de la bord si in primul rand pe sonar, dispozitivul care “asculta” pe baza undelor radio semnalele transmise de alte nave si permite submarinistilor sa determine distanta navei lor fata de acestea. 

sonar

(sursa: Wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *