Cum au aparut patinele de gheata si patinajul artistic?

Cum au aparut patinele de gheata si patinajul artistic?

Stiti cand au aparut primele patine de gheata? Cu multe mii de ani in urma! Va inchiputi ca erau montate pe niscaiva ghete cool, ca acum? Sau ca aveau lamele din otel stralucitor, ca astazi? Nici vorba! Erau confectionate din os si in general se foloseau oase din falangele picioarelor cailor. Pentru a se prinde de picior se faceau gauri in os. Acesta era modelul! Nu erau destinate sportului, desigur, ci unei deplasari mai usoare a oamenilor, pe gheata, probabil ajutandu-i la vanatoare. Astfel de patine “preistorice” s-au descoperit in Kazahstan, in nordul Europei, dar si in alte zone. In Siberia, de exemplu, in nordul indepartat si rece al Rusiei, se pare ca patinele erau facute din dinti de morsa.

Cum au aparut patinele de gheata si patinajul artistic?

Stiati ca si chinezii foloseau patine, in timpurile stravechi? Numai ca ei, dupa cum spun cercetatorii, le confectionau din bambus.
Abia tarziu, aproximativ in secolul al XIV-lea, s-au montat primele lame de metal pe suporturi de lemn iar dispozitivul se lega de incaltari cu ajutorul unor curele de piele. Cei care au perfectionat pe atunci patinele de gheata au fost norvegienii. Iar olandezii se pare ca au fost cei care au adaugat acel sant sapat pe mijlocul lamei de metal, prin secolul al XV-lea.
Tarziu, in secolul XX, cuiva i-a venit ideea sa prinda patina de fier, cu suruburi, pe talpa unor ghete speciale. De atunci, oamenii au inceput sa dezvolte in permanenta aceste “mijloace” de alunecat pe gheata si odata cu ele a aparut un sport minunat, combinat cu arta, care este patinajul artistic.
Iata cateva date interesante despre inceputul patinajului artistic:
In anul 1772, locotenentul britanic Robert Jones publica primul manual de patinaj pe gheata. Va imaginati ca ceea ce se intampla atunci nu avea nicio legatura cu ceea ce vedem astazi. Patinatorii erau doar barbati si executau, tepeni si formali, figuri de cerc si 8.
In anul 1864, americanul Jackson Haines a surprins pe toata lumea cand si-a prezentat programul avand muzica pe fundal si incercand sa integreze miscari de dans. El a fost primul Campion al Americii la patinaj artistic si a fost considerat “parintele patinajului artistic modern”.
Cunoscuta saritura Axel (patinatorul face o rotatie si jumatate in aer) a fost executata prima data in anul 1882, la Viena (in cadrul primei competitii internationale de patinaj artistic) de catre norvegianul Axel Paulsen.

Axel2
In anul 1910, germanul Werner Rittberger executa pentru prima data, la Berlin, saltul cu acelasi nume.
In 1913, la Engelman, austriacul Alois Lutz prezinta publicului, pentru prima data, saritura ce avea sa fie botezate cu numele sau.
Una dintre figurile legendare ale patinajului a fost Sonja Henie care, la inceputul anilor 1900, a adus multe imbunatatiri acestei probe, devenita olimpica. Sonja Henie castiga titlul olimpic in anii 1928, 1932 si 1936.

Cum au aparut patinele de gheata si patinajul artistic?
Din an in an, cu fiecare competitie, tehnica patinajului pe gheata s-a dezvoltat, astfel ca, in fiecare iarna suntem martorii unor adevarate minuni de maiestrie in competitiile internationale, figuri pe gheata ce uneori frizeaza imposibilul si sfideaza echilibrul.
Nu era pacat daca nu s-ar fi inventat patinele de gheata?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *