Cu ce era inarmat un pirat?

Cu ce era inarmat un pirat?

“Piratii!” Un strigat care a alertat vreme indelungata echipajele corabiilor ce transportau marfuri sau valori pe marile si oceanele lumii. Acesti aventurieri ai apelor atacau deseori navele considerate inamice, pe care voiau sa le captureze si sa le jefuiasca. Iar pentru asta, trebuiau sa fie inarmati “pana-n dinti”. Ce arme foloseau?

Armele albe:

Sabia de abordaj, cu o lama grea si lata, ascutita pe o singura parte si lunga de aproximativ 60 cm. Desi initial arma fusese creata pentru a fi folosita pe uscat, aceasta sabie a devenit in scurt timp o arma perfecta pentru actiunile pe mare.

sabia

Pumnalul – un cutit cu plasele si aparatori ale mainii exact ca o sabie. Erau folosite pentru a para un atac si unele dintre ele erau proiectate pentru a frange lama spadei utilizate de adversar.

pumnal

Satarul – un fel de cutit ce semana cu cele folosite astazi in bucatarie. Lama unora dintre ele se putea strange, ca cea a bricegelor. 

Carligul pentru franghii avea o lama rotunda, cu varf ascutit. Prevazut cu un maner de lemn, era folosit pentru a separa firele rasucite care formau paramele, dar se putea transforma rapid intr-o arma de temut.

Toporul de abordaj era folosit de pirati pentru a se catara pe peretii navelor si pentru a taia paramele. Era folosit in lupta corp la corp. 

topor

Foloseau si arme de foc: muschetele, pistoalele, care nu lipseau de la braul niciunui pirat si blunderbusul, o arma cu o teava de calibru foarte mare, cu raza mica de actiune, dar cu un efect devastator. 

pistolblunderbuss

Navele piratilor erau, desigur, prevazute cu tunuri, de obicei insa nu in numar atat de mare ca pe vasele de razboi. 

tun

(sursa: Historia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *