Despre Counter Strike Global Offensive

Despre Counter Strike Global Offensive

Counter Strike Global Offensive este un shooter produs de Valve si este jucat de cel putin 500.000 de oameni intr-o zi, fiind al 2-lea cel mai jucat joc de pe Steam dupa Dota2.
In acest articol vreau sa va ofer cateva informatii generale despre joc, sa va spun cum se obtin banii la finalul unei runde si sa va impartasesc cateva strategii economice.
Jocul contine mai multe moduri de joc: competitive, casual, demolition si arms race , cel mai jucat fiind competive. Acest mod de joc este de 5v5. Se joaca pana la 30 de runde, iar castigatoare este echipa care ajunge prima la 16 runde castigate. Sigur ca se poate termina si egal, 15-15.
Ideea de baza a jocului esta ca, in functie de partea cui te afli, trebuie sa plantezi o bomba si sa o protejezi pana aceasta explodeaza daca esti terrorist sau sa te asiguri ca terroristii nu planteaza o bomba (daca o fac, trebuie sa o dezamorsezi) atunci cand esti counter-terrorist. Daca ai reusit sa faci asta o data, felicitari, ai castigat o runda! Dar mai ai de castigat inca 15…
Ati putea crede ca totul e simplu si banal. Dar nu este deloc asa usor cum pare! Trebuie sa tineti cont de anumite strategii daca nu vreti sa pierdeti toate meciurile cu 16-2 si sa spuneti ca echipa a fost vinovata.
Jocul la competitive presupune o anumita strategie, care va obliga sa economisiti bani pentru arme, armura si alte lucurui (flash, smoke si un defuse kit, daca va mai ramane ceva). Da, iti trebuie armura daca nu vrei sa mori la fel de repede ca gainile de pe Inferno in care tragi la warm-up cand astepti sa inceapa meciul (pentru cunoscatori!). Armura, ca si in realitate, amortizeaza glontul pe care il incasezi si, cu ea pe tine, ai mai multe sanse de supravietuire atunci cand esti lovit.
In prima runda toata lumea are 800 de $, bani cu care iti poti permite doar un pistol mai bun decat cel cu care incepti si un flash (sau un smoke). Primesti bani daca omori pe cineva, in functie de arma cu care omori (de la 100 $ cand folosesti un AWP sau un CZ, pana la 1500 $ cand folosesti cutitul).
Toata echipa primeste bani la sfarsitul fiecarei runde, in functie de ce a facut in acea runda. Pentru counter-terroristi se primesc 3250 $ daca este omorata intreaga echipa adversa sau daca se termina timpul de 2 minute si terroristii nu au apucat sa planteze bomba si 3500 $ daca dezamorseaza o bomba (iar ca bonus, counter-terroristul care a reusit sa faca lucrul acesta primeste inca 300 $). Pentru terroristi sunt aceleasi recompense cand castiga o runda, diferenta este ca ei primesc cei 3500 $ daca bomba explodeaza, iar cel care o planteaza primeste bonusul de 300 $.
In cazul in care pierzi, primesti mult mai putini bani. In acest fel se creeaza un handicap pentru echipa care pierde mai multe runde la rand, pentru ca nu mai are posibilitatea de a cumpara arme scumpe si se ajunge la un scenariu in care 5 oameni cu SMG-uri (Small Machine Gun: Bizon, P90, MAG-10) sa bata o echipa care detine AWP-uri sau AK-uri/M4. Se poate evita aceasta criza financiara a echipei prin economisirea banilor pentru urmatoarele runde. Aceasta strategie se numeste “eco”. Teoretic, o persoana din echipa spune “eco” si nimeni nu cumpara nimic pentru a avea bani in runda urmatoare, dar se mai gasesc jucatori care cumpara de toti banii arme ieftine ca Bizonul sau MP9, pierd runda si nu o sa-si permita o arma buna nici peste 3 runde. Iti recomand ca, daca ai pierdut o runda si nu iti permiteti arma cu care joci in mod normal si armura, sa faci “eco”.
Exista cazuri in care nu ai murit “asa de mult” in ultimele runde si nu a trebuit sa-ti cumperi arma la fiecare inceput de runda, banii s-au strans si iti permiti sa cumperi arma cu care joci in mod normal si armura, chiar daca ai pierdut. Dar este indicat sa te uiti la inceputul rundei daca si echipa ta isi permite sa cumpere, pentru ca degeaba ai numai tu o arma buna daca ceilalti folosesc numai pistolase. Faci “eco” si tu runda asta pentru ca sunt sanse foarte mari sa pierdeti si sa nu-ti permiti o arma cand toti ceilalti o sa-si permita.
Daca ceea ce am scris vi se pare interesant, spuneti-mi! As vrea ca urmatorul articol sa fie despre Spray Pattern (adica modul in care se duc gloantele in functie de arma), despre ESL si despre noua operatiune care a aparut pe CS:GO la inceputul lunii.

Counter Strike Global Offensive

Bogdan Nick

4 comments on «Despre Counter Strike Global Offensive»

 1. Darius says:

  Interesent, te admir pentru ce faci, dar iti recomand cand vorbesti despre un joc sa vorbesti mai mult despre generalitati, gen cand a aparut, in ce consta, nu sa explici ce este eco sau chestii de genu, lumea citeste asta din curiozitate ca sa vada ce este jocul, oricum cei experimentati folosesc site-uri specializate, asa ca tu trebuie sa explici clar doar ce este jocul si poate niste curiozitati. Eu joc cs:go de 1 an, dar ma pricep foarte bine, daca ai steam lasa-l mai jos sa iti dau add ! Succes in contiunare

  1. Bogdan says:

   Multumesc, o sa tin cont de sfatul tau! Cauta “bogdankhd” pe steam.

 2. Senco NoMore says:

  De acord cu Darius,lasa tehnicile si povesteste despre generalitati.

  1. Bogdan says:

   Asta o sa fac, multumesc pentru comentariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *