Coronavirus – pandemie la nivel global

Coronavirus – pandemie la nivel global

 

Epidemia de Coronavirus se raspandeste cu o viteza de neimaginat. Tot mai multe state sunt afectate si intra in carantina. In tot mai multe tari (inclusiv Romania) a fost declarata starea de urgenta. Acolo unde nu au fost inchise granitele, la vami si in aeroporturi sunt echipaje de medici care ii verifica pe cei veniti din zonele de risc. 

 Coronavirus a reusit sa zdruncine societatea la nivel mondial intr-un interval scurt de timp.

In data de 11 martie Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca avem de a face cu o pandemie. In prezent 213  de state sunt afectate.

In acest moment in intreaga lume se inregistreaza 3.218.430 de imbolnaviri si 228.625 decese. Vindecari: 991.999 persoane.

Daca la inceput China, locul de unde a pornit epidemia, inregistra cel mai mare numar de imbolnaviri, acum epicentrul acesteia s-a mutat in Statele Unite. Iar 5 tari europene au depasit China la numarul de imbolnaviri (Spania, Italia, Germania, Franta).

Datele prezentate sunt conform hartii care monitorizeaza raspandirea epidemiei în  timp  real si se schimba in fiecare moment. Cazuri noi apar in diferite colturi ale lumii.

Cum a inceput povestea Coronavirus?

La finele anului 2019, in Wuhan, oras din sud-estul Chinei, incep sa apara primele zvonuri legate de mai multe cazuri ciudate de pneumonie. Fiind vorba despre un  stat comunist, s-a  incercat in prima faza musamalizarea situatiei. In  ciuda sistemului, au  existat mai multi ”wistleblowers”, oameni curajosi care au raspandit informatii legate de aceste misterioase imbolnaviri. Unul dintre ei, doctorul Li Wun Lian, si-a informat colegii de breasla, impartasindu-si ingrijorarea pe un forum. Asa cum era de asteptat, el a fost descoperit si anchetat de catre reprezentantii Partidului Comunist Chinez. Procesul de  musamalizare din acel moment a  impiedicat mobilizarea impotriva acestei epidemii, ajunsa in prezent  la  nivel  global.

Oficial, abia  in 12 decembrie 2019 apar primii pacienti diagnosticati  cu  Coronavirus. Epidemia s-a raspandit rapid. Wuhan, principalul focar  de  infectie, a intrat in carantina, activitatea a fost suspendata, oamenilor  li  s-a comunicat  (asa, dintr-o data) sa ramana in casele lor deoarece un nou  virus a pus stapanire  pe  oras. Populatia  a  intrat in panica, spitalele au  ajuns sa fie foarte aglomerate, cadrele medicale suprasolicitate, oamenii  au  fost luati  cu  forța de pe strada sau  din  case de catre organe ale  Ministerului  de Interne Chinez in incercarea de a pastra ordinea cu orice pret. (sursa: ABC News)

coronavirus

Două epidemii similare au avut loc cu ceva vreme in urma. Una in Canada: cea cauzata de virusul SARS (Sindromul  Respirator Acut) in perioada 2002-2003 si una in Orientul Mijlociu: cea cauzata de virusul MERS (Sindromul Respirator Acut  din Orientul Mijlociu) in 2012.

Aceste doua epidemii, alaturi de cea cu care ne confruntam acum, au la  baza virusuri asemanatoare, din aceeasi familie – coronaviride.

Conform Asap Sicence, aceste virusuri cauzeaza o serie de boli in randul pasarilor si al mamiferelor.

Cercetatorii sunt de parere ca virusul nostru are provenienta animala, liliecii fiind sursa initiala. Se pare ca au existat si niste “gazde intermediare” si anume pangolinii cu solzi. Acestia sunt cei care, misunand prin pietele de alimente din Wuhan, au cauzat imbolnavirea primului grup de oameni, nu neaparat prin consumul carnii, ci prin simpla lor atingere.

Coronavirus

Pana in acest moment nu a fost descoperit un vaccin care sa ne imunizeze impotriva acestui virus.

Specialistii din mai multe centre de cercetare efectueaza studii in cadrul carora analizeaza virusul (cunoscut si sub numele de Covid 19), il multiplica pentru a  intelege mai bine circumstantele in  care el  apare, modul in  care el  se manifesta si  se transmite si factorii la care el  devine sensibil, pentru a  gasi o cale de ”a-i veni de hac”.

Cum ne aparam de Coronavirus?

Deocamdata este bine sa stim ce  putem  face pentru  a  impiedica contaminarea cu acest  tip  de virus.

  1. Ne spalam bine pe  maine si cat mai des.
  2. Evitam spatiile aglomerate si persoanele care prezinta simptome de gripa.
  3. Nu ne atingem fata daca nu avem mainile igienizate.
  4. Tusim doar in cot sau intr-un servetel pe care il aruncam imediat (de preferat intr-un cos acoperit).
  5. Nu luam medicamente fara prescriptia medicului.
  6. Folosim masca de protectie doar daca suntem bolnavi sau intram in contact cu personae bolnave.

Dincolo de gravitatea situatiei din punct de vedere medical, exista si efecte secundare negative: economiile tarilor care inregistreaza un numar semnificativ de imbolnaviri au de suferit. De asemenea tarile care au legaturi economice cu acestea. 

Tot ce putem spera in acest moment este ca episodul Coronavirus va deveni istorie in curand.

 

Daiana ROB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *