Clara va recomanda… „The Five People You Meet In Heaven”

Clara va recomanda… „The Five People You Meet In Heaven”

„The Five People You Meet in Heaven”, aparuta la Little Brown Publishing House (GB) este o poveste scurtă, dar plină de înţeles, scrisă de Mitch Albom, autor al bestseller-ului internaţional „Tuesdays with Morrie”.

Este una dintre acele cărţi la care te întorci mereu când te simţi singur (deşi autorul ne spune: „Timp pierdut este timpul pe care îl petrecem crezând că suntem singuri”) şi descoperi o lume nouă, fantastică şi misterioasă. Această carte este inocentă, deşi prezintă pe rând evenimente aparent aleatorii care influenţează viaţa unui singur om. În mod normal, nu toate evenimentele au un final fericit, dar acesta este un atu al scriitorului. Pe coperta a IV-a a cărţii, Frank McCourt comentează: „Cu cât avansăm în lectură, cu atât mai mult o să descoperim bogăţia observaţiilor lui Albom”. Mitch Albom pur şi simplu descrie viaţa şi viaţa „de după”, aşa cum o vede el. „The Five People You Meet in Heaven” este probabil una dintre cărţile mele preferate. Deşi are numai 208 pagini, în acestea Mitch Albom ne lasă să explorăm liberi o altă lume: lumea sa, pe care ne ajută să o descoperim şi să o înţelegem.

Ce să înţelegem mai exact? Totul. Dar n-o putem face… Asta este şi ideea! Cum ar fi să trăim într-o lume în care ştim totul, în lung şi în lat? Nu am mai fi curioşi, copiii nu ar mai sta cu ochii pe uşă când e noapte afară, întrebându-se ce este zgomotul înfricoşător din întuneric (probabil doar o pasăre, dar ce contează?). Nu am mai vedea sclipirea de fericire din ochii oamenilor când descoperă ceva nou. Exact asta vrea autorul să ne facă să înţelegem. „The Five People You Meet in Heaven” urmăreşte povestea unui bărbat pe nume Eddie „Maintenance”, începând cu moartea sa.

Probabil vă întrebaţi cum poate cartea să urmărească povestea sa dacă el moare în primele 20 de pagini? Asta trebuie voi să descoperiţi. De altfel, cartea ne ajută (sau cel puţin m-a ajutat pe mine) să înţelegem puterea faptelor şi a cuvintelor noastre. Orice gest, orice vorbă afectează oamenii din jurul nostru în rău sau în bine. Niciun gest, niciun cuvânt nu trec neobservate. Tot ce trebuie să înţelegem este că toate sfârşiturile sunt şi începuturi. Iar noi, pur şi simplu, nu ştim (încă) asta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *