Clara va recomanda… o carte care nu exista

Clara va recomanda… o carte care nu exista

Astazi va recomand… o carte care nu exista.

In ultima vreme, cele mai multe carti (in general best seller-urile) au la baza aceeasi idee sau ceva generat din idea principala care inseamna o fata in rol principal care lupta pentru iubirea ei impotriva societii extrem de stricte si futuristice. Si un triunghi amoros, desigur. Dupa ce am citit vreo cinci carti de acest fel, m-am oprit. De atunci, nu am mai citit nicio carte, sperand ca ceva o sa se schimbe, ca o sa descopar o carte „altfel”. Din pacate, si spre dezamagirea mea personala, nu am mai aflat de nicio carte care sa iasa in evidenta.

De ce anume este nevoie ca o carte sa aiba succes? Actiune, drama, romantism, pierderi, mister. Sunt extrem de neplacut surprinsa ca cei de varsta mea prefera sa citeasca doar carti fara morala, construite pe acelasi tipic, de obicei fiind insetati de orice fel de lupta. De ce este nevoie neaparat de lacrimi si de durere intr-o carte? Cum ar fi sa fie o carte… perfecta? Toate personajele sa fie fericite, sa traiasca intr-o societate “intelegatoare”, pe o planeta nepoluata, perfecta. Sa nu existe nicio problema, toti sa fie prieteni, fara nicio crima si fara nicio nedreptate. Ma intreb, oare cati oameni ar avea puterea de a citi pana la capat? Am fost obisnuiti cu actiune alerta in carti, fara niciun moment de liniste. Asa ca, probabil, multi s-ar plictisi si ar abandona cartea pentru totdeauna pe un raft inalt din casa.

Si totusi, cartile sunt doar carti. Chiar daca o carte „perfecta” ar exista si am rezista sa o citim pana la sfarsit, apoi am fi nevoiti sa ne intoarcem la lumea reala. Si nu putem spune, din pacate, ca lumea noastra e perfecta. Dar parca simti mai mult bucuria daca tocmai ai trecut de o pierdere, parca zambetul persoanei iubite e mai luminos si mai frumos ca oricand dupa ce ai trecut de o cearta. Parca intreaga lume este pusa la punct cand in sfarsit reusesti sa faci ceva la care muncesti de mult, chiar daca senzatia nu dureaza mult. Pentru ca, in final, asta ne face sa ne continuam viata: speranta unei zile mai bune.

Clara Vasilescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *