Clara va recomanda… “Intreaba praful”

Clara va recomanda… “Intreaba praful”

Intreaba praful este un roman scris de minunatul, dar putin cunoscutul in Romania, John Fante. Cartea urmareste povestea unui autor debutant, care se desfasoara pe strazile pline de speranta si gunoi ale Los Angelesului. Autorul se deghizeaza in viata, personalitatea si amaraciunea unui anume Arturo Bandini ce isi petrece zilele ori incuiat in mica sa camera dintr-un anume hotel, ori cutreierand anumite strazi ale unui anumit oras.

Acest Arturo Bandini simte ca scopul sau in viata este sa ocupe rafturile literei “B” din biblioteci cu operele sale, sa aiba intreaga lume la picioare, sa fie “Marele Bandini”. Arturo porneste la drum cu un bagaj mic, hainele de pe el si multe exemplare din prima revista care i-a publicat o povestire, “Cainele care a ras”. Din pacate, multe din aceste exemplare ajung sa fie rupte, uitate, aruncate intr-un colt al camerei si acoperite cu praf.
Cartea descrie si scepticismul unei iubiri fara viitor, cu nopti fara somn, plansete fara sunet. Iar noi, cititorii, suntem martorii unei opere de arta neintelese, ai unei iubiri fara sansa, ai unui vis vechi si inca neimplinit.
O sa faceti cunostinta cu o doamna careia ii place sa i se spuna Lopez. La inceput este prezentata ca fiind o copilita, dansand cu tavile cu beri, purtand sandale si un zambet sarmant. Mai apoi, ca si cum autorul isi schimba opinia brusc, este descrisa ca fiind o fiinta marsava, egoista, rea la suflet. Iar mai apoi, aceste doua “fete” ale doamnei Lopez se tot intalnesc printre randurile cartii, ciocnindu-se, prabusind totul in jurul lor.

Cartea se sfarseste ca si cum Arturo Bandini atinge, in sfarsit, apogeul erei supranumite “Era Marelui Bandini”, aruncand totul in vid.

Nu poti opri ce ti se intampla cand citesti aceasta carte, nici ceea ce simti. In unele locuri, se prea poate sa te simti “atacat” personal de cuvintele sale, cand de fapt autorul nici nu incearca sa supere pe cineva. In alte locuri, te vei simti in sfarsit inteles, te vei uita la cuvintele magice si iti vei spune “Da, asta simt.”, cand de fapt autorul nici nu incearca sa ajute.

Clara Vasilescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *