Clara va recomanda… Darul lui Jonas

Clara va recomanda… Darul lui Jonas

Am decis ca a venit timpul sa recomand si o carte. De aceasta data am ales „Darul lui Jonas” sau „The Giver”, titlul original in engleza. Autoarea romanului este scriitoarea americana Lois Lowry, una dintre cele mai apreciate personalitati ale literaturii contemporane pentru copii si adolescenti.

Trebuie sa recunosc, am avut dubii inainte sa incep sa o citesc, deoarece parea sa fie prea… populara printre cei din jurul meu si nu vreau inca sa ma obisnuiesc cu termenul si mirosul de „carte comerciala”. Dar, la insistentele unora, am inceput, fara interes, sa o citesc. Am terminat-o a doua zi. Nu mi-e rusine sa spun ca m-a prins si am stat pana noaptea tarziu, la ore inumane, doar ca sa aflu cum se termina. Este cu adevarat o carte care atrage atentia.
Ne spune povestea unui baiat pe nume Jonas, care vede… altfel. Actiunea se petrece intr-o distopie, in care emotiile, culorile si amintirile nu mai exista de cand societatea a decis asta. Jonas va schimba totul. Va vedea cum ar trebui sa traiasca si se va revolta impotriva tuturor, chiar daca isi risca viata. Nu vreau sa spun mai multe, deoarece cred ca ar trebui sa cititi aceasta carte. O sa vedeti, romanul este foarte interesant si prin faptul ca sfarsitul lasa loc interpretarilor fiecaruia dintre voi.
A fost facut si un film dupa “Darul lui Jonas”. Cu acelasi nume. L-am vazut si este destul de reusit, chiar daca difera putin de carte. Pe langa faptul ca in sfarsit pot spune ca sunt fericita cu actorii alesi (de multe ori am o problema cu asta), coloana sonora este minunata, potrivindu-se perfect cu atmosfera filmului. Si partea cea mai frumoasa din felul in care a fost facut filmul este faptul ca nu incearca sa iasa in evidenta prin sofisticare inutila sau actiune continua. Exista si momente de liniste, in care poti pur si simplu sa apreciezi felul in care sunt filmate cadrele. Si, chiar in momentele tensionate, exista un fel de… vid in emotii. Ca si cum cei care au facut filmul au incercat sa ne faca sa intelegem cum se simteau personajele “fara sentimente”.
Revenind la carte, vreau sa spun din nou ca, de obicei, recomand cartile care au o morala importanta pentru noi, sau un mesaj plin de optimism ce merita a fi transmis mai departe. Asta nu inseamna ca eu ma cred importanta sau in pozitia de a judeca ce carti sunt demne de citit sau nu. Este doar parerea mea. Asadar, „Darul lui Jonas” este o carte ce merita cu adevarat citita, este o carte “luptatoare” din punctul meu de vedere.


Clara Vasilescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *