Clara va recomanda… “Cautand-o pe Alaska”

Clara va recomanda… “Cautand-o pe Alaska”

„Cautand-o pe Alaska” este romanul de debut al autorului de fictiune John Green. Aceasta carte a ajuns celebra printre tineri, provocand discutii aprinse pe holurile scolilor si soapte in timpul orelor de matematica.

John Green ne surprinde prin modul direct de prezentare a actiunii, personajele unice care emana amprenta autorului si metaforele nesfarsite asupra vietii si anilor de tinerete. Personajul principal este Miles Halter, stiut ca “Rotofeiul” de grupul sau restrans de prieteni. Inceputul romanului este lent si relaxant, un fel de acalmie dinaintea furtunii de fapte si ganduri nespuse din mintea adolescentilor. Cuprinsul cartii este ametitor si grabit, acesta fiind o alta marca a lui John Green in scrierile sale. Deoarece trecerea prin fapte este alerta, cititorii nu au destul timp sa se obisnuiasca cu ce se intampla, iar in momentul culminant, John Green loveste o ultima oara cuvintele, lasandu-le in otrava. In momentul in care cititorii trec de acel prag, mintea lor se prabuseste infranta ca apoi sa gaseasca, din nou, pamantul lin ca la inceput. Numai in acest mod as putea eu, personal, sa descriu experienta din cartile acestui autor. Chiar in mijlocul actiunii, al furtunii, poti sa te opresti, dar este acel “ceva” ce te face sa continui. Acel “ceva” sceptic fata de ce se va intampla dupa furtuna.

The Guardian comenteaza asupra acestei carti: „Frumusetea acestui roman sta in faptul ca nu ascunde nimic.” Are dreptate. Suntem obisnuiti sa citim carti care ne tin in suspans de pe o pagina pe alta pana la sfarsit si apoi sa se termine in coada de peste. Cartea aceasta e diferita, iar mintea noastra este confuza. Unde este suspansul? De ce este totul spus aici? Ne straduim sa intelegem.

 Fiecare are o perspectiva diferita asupra romanului. Unii spun ca este un roman despre iubirea trecatoare, altii – despre iertare, altii – despre moarte. Dar toate aceste perspective au ceva (chiar si un mic detaliu) gresit. Si, din pacate, nu toti preiau ideile bune din aceasta carte; unii pleaca prin lume doar cu vorbele Alaskai Young: „Eu fumez ca sa mor.”

Toti ne miram de felul de a fi al Alaskai. Probabil toti ne dorim o mica bucata din libertatea ei de a vorbi, de a face. Asa ca visam… chiar daca, as putea spune, visam gresit.

Clara Vasilescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *