Cine a fost Mona Lisa?

Cine a fost Mona Lisa?

Cand vorbim despre cele mai faimoase opere de arta din lume, din toate timpurile, sigur ca tabloul Mona Lisa, apartinand lui Leonardo Da vinci, ocupa primul loc. 

Conform specialistilor, aceasta lucrare este cea mai cunoscuta, cea mai vizitata si cea mai renumita opera de arta din lumea intreaga. Este o pictura in ulei, realizata de Leonardo da Vinci intre 1503-1506, pe un suport de lemn de plop. Este expusa in permanenta la Muzeul Louvre din Paris si, anual, milioane de turisti admira surasul enigmatic al Mona Lisei.

Pictura, cunoscuta si sub numele de La Giocondareprezinta portretul unei femei. Dar cine a fost aceasta femeie? Se pare ca cea care a inspirat aceasta pictura este Lisa Gherardini, sotia unui bogat negustor de matasuri din Venetia, Francesco del Giocondo. Istoricii cred ca tabloul a fost comandat pentru inaugurarea unei case noi a familiei si totodata in cinstea nasterii celui de-al doilea lor copil, Andrea.

Numele tabloului, Mona Lisa, vine de la numele modelului (Lisa) si de la cuvantul italian mona  – prescurtare a expresiei ma donna (doamna mea). Numele de La Gioconda vine de la giocondo, cuvant care in italiana inseamna vesel, jovial. Este de altfel si un joc de cuvinte legat de numele de familie al sotului Lisei, Francesco del Giocondo. 

Cat de valoros este acest tablou? Cei mai multi iubitori de arta il considera de nepretuit. 

(sursa: Wonderopolis)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *