Cel mai mare dinozaur cunoscut pana acum a fost expus la New York

Cel mai mare dinozaur cunoscut pana acum a fost expus la New York

 

Scheletul celui mai mare dinozaur cunoscut pana acum a fost expus, pe 15 ianuarie, la American Museum of Natural History, din New York. Aceasta specie de dinozaur este foarte putin cunoscuta si descoperita de curand. Din aceasta cauza, nu are inca o denumire oficiala.

Specialistii in paleontologie presupun ca acest dinozaur urias, ierbivor, ce masoara aproximativ 40 de metri, face parte dintr-o specie de Titanozauri ce cantareau cam 70 de tone.
Unde locuiau “micutii” acestia? In padurile Patagoniei de astazi, cu 95 sau 100 de milioane de ani in urma, in perioada Cretacica. Patagonia este o regiune aflata pe teritoriul statelor Chile si Argentina, in America de Sud, ingloband si o parte din Muntii Anzi.

Scheletul a fost descoperit in 2014, in partea argentiniana a Patagoniei, intr-o zona desertica, de o echipa de specialisti de la Museo Paleontologico Egidio Feruglio, in cadrul unui program de colaborare cu Universitatea Columbia si Muzeul de Istorie Naturala din New York. Sapaturile au durat 18 luni, si s-au gasit ramasite de la mai multi semeni ai lui, despre care se crede ca erau “tineri adulti”. A fost nevoie de construirea unui fel de drum, pentru a putea transporta toate fosilele gasite.
Iata cum arata un femur al “ierbivorului”. Asta da regim vegetarian!

 

femur de Titanozaur

 

Dupa terminarea lucrarilor, cercetatorii au petrecut sase luni, in incercarea lor de a transforma cele 84 de tone de oase descoperite si de a le monta intr-o copie 3D din fibra de sticla a uriasului, in care au fost reprodusa partile lipsa. Apoi, a urmat instalarea “micutului” in noua sa casa.

 

instalare titanozaur 

 

Scheletul, odata reconstituit, a fost insa mai lung chiar si decat salile impozantului muzeu, astfel ca gatul si capul au “iesit” din sala, spre marea incantare a vizitatorilor primiti in acest fel. Trebuie sa va spunem ca doar gatul masoara… 26 de metri! Inaltimea lui se presupune ca ar fi de 6 metri, iar cu gatul intins ar ajunge pana la 14 metri.

 

titanozaur

 

Nimeni nu poate sa spuna cu precizie cum aratau zilele acestor ierbivori uriasi, ce populau Pamantul cu sute de milioane de ani in urma. Cu siguranta insa, cel mai mult timp il petreceau… manacand! Le trebuiau ceva calorii, nu? Deasemenea, paleontologii spun ca aceste specii de dinozauri erau animale sociale, traiau in grupuri. Cercetarile nu ne spun insa ce faceau in timpul liber… Mister! In schimb, marimea ii facea sa umble prin padurile din Patagonia, fara a se teme nici macar de fiorosul T-Rex, pe care il priveau… “de sus”! Vi-l puteti imagina pe acest Titanozaur umbland agale si mancand pomi sau tufisuri, in timp ce toate celelalte specii, mai mici decat ei, o zbugheau din fata lor?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *