Cei sapte intelepti ai Greciei

Cei sapte intelepti ai Greciei

In vechea Elada (Grecia antica), unul dintre cele mai infloritoare orase era Milet, un mare centru cultural si comercial (in imaginea care insoteste articolul: Agora (piata publica) din Milet). Datorita calatoriilor pe care le faceau in tinuturi indepartate – Fenicia, Babilon, Egipt, Lidia – locuitorii din Milet aveau mintile cele mai luminate, isi puneau intrebari si incercau sa gaseasca solutii practice, bazate pe logica si ratiune, la orice fenomen.

Poate cel mai cunoscut dintre inteleptii Greciei a fost Thales din Milet (624 i.Hr. – 546 i.Hr), considerat primul filozof grec si primul matematician al Greciei Antice. Thales din Milet a devenit celebru pentru ca a prezis cu multa exactitate eclipsa de Soare din 8 mai 585 i.Hr., folosindu-se de cunostiintele pe care si le-a insusit de la babilonieni. El a descoperit si “Carul Mic”.

Thales din Milet a fost numit de greci “Sophos”, adica intelept, pentru ca a dat multe sfaturi, iar cel mai cunoscut este cel gravat pe fatada din Oracolul lui Apolo din Delphi: “Cunoaste-te pe tine insuti !”

thales

Marele filozof grec Thales din Milet a folosit teorema care ii poarta numele la calcularea inaltimii piramidelor din Egipt, masurand umbra acestora cand umbra unui om este egala cu inaltimea sa. Deci s-a folosit de relatia dintre umbra si dimensiunea corpului care o proiecteaza. Tot cu ajutorul teoremelor sale, Thales a calculat si distanta unei nave de tarmul marii. 

thales teorema

Ceilalti sase mari invatati ai Greciei, care au lasat in urma lor mosteniri deosebit de valoroase in domeniile filozofiei si stiintei au fost: Solon din Atena (638 i.Hr. – 558 i.Hr.), fondatorul democratiei, Bias din Priene (sec. VI i.Hr.), un mare aparator al dreptatii, Cleobulus din Lindos (630 i.Hr. – 560 i.Hr.), un mare filozof, Chilon din Sparta (aprox. 500 i.Hr.), politician de mare valoare, Pittacos din Mytilene (650 – 570 i.Hr.), om de stat grec si Periandru din Corint (668 – 585 i.Hr.), conducatorul orasului Corint.

Dar despre ei vom vorbi si cu alte ocazii. 

(sursa: wikipedia.org, artacunoasterii.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *