Cea mai scumpa… mama!

Cea mai scumpa… mama!

Mai intai grecii, demult, in Antichitate, au serbat Ziua Mamei, in onoarea zeitei Cybele, mama tuturor zeilor. Apoi, englezii au avut o “Duminica a mamei”, in jurul anilor 1800, cand mamele primeau prajituri traditionale.
Mai tarziu, in 1909, este sarbatorita pentru prima data, la New York, o Zi a Femeii, legata de o greva a femeilor sindicaliste, din 1908. In 1911 este celebrata insa, in premiera, Ziua internationala a femeii. Data de 8 martie, care a devenit intre timp ziua in care ne bucuram de Ziua Mamei si de Ziua Femeii a fost stabilita in 1913.
In 1977, ONU a adoptat o zi internationala a femeii, iar cele mai multe tari au decis ca aceasta sarbatoare sa aiba loc pe 8 martie.
In anii comunismului, in Romania, se sarbatorea Ziua Mamei, dar cu destule de multe conotatii politice si excesiv patriotice.
Indiferent de originile ei, indiferent de modul in care este celebrata, in fiecare tara, Ziua Mamei este un prilej de a darui o floare mamicilor noastre, care au dus si vor duce mereu greul cresterii copiilor lor. O floare, un “la multi ani!” din suflet si un pupic, celor care ne-au dat viata!
Am ales pentru voi, in aceasta zi, o bijuterie in versuri, inchinata mamei, si scrisa de genialul nostru poet Nichita Stanescu. Poezia se cheama “Cea mai scumpa”.

Spune-mi, care mamă-anume
Cea mai scumpă e pe lume?
Puii toţi au zis de păsări,
Zarzării au zis de zărzări,
Peştişorii de peştoaică,
Ursuleţii, de ursoaică,
Tigrişorii de tigroaică;
Mânjii toţi au zis de iepe,
Firul cepii-a zis de cepe.
Nucii toţi au zis de nucă,
Cucii toţi au zis de cucă;
Toţi pisoii de pisică,
Iară eu de-a mea mămică.
Orice mamă e anume
Cea mai scumpă de pe lume.

PUSHtimea ureaza “La multi ani!” mamelor din Romania si din lume!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *