Cea mai scumpa… mama!

Cea mai scumpa… mama!

Mai intai grecii, demult, in Antichitate, au serbat Ziua Mamei, in onoarea zeitei Cybele, mama tuturor zeilor. Apoi, englezii au avut o “duminica a mamei”, in jurul anilor 1800, cand mamele primeau prajituri traditionale.
Mai tarziu, in 1909, este sarbatorita pentru prima data, la New York, o Zi a Femeii, legata de o greva a femeilor sindicaliste, din 1908.

Ziua Internationala a femeii

In 1911 este celebrata insa, in premiera, Ziua Internationala a femeii. Data de 8 martie, care a devenit intre timp ziua in care ne bucuram de Ziua Mamei si de Ziua Femeii a fost stabilita in 1913.
In 1977, ONU a adoptat o zi internationala a femeii, iar cele mai multe tari au decis ca aceasta sarbatoare sa aiba loc pe 8 martie.
In anii comunismului, in Romania se sarbatorea Ziua Mamei, dar cu destule de multe conotatii politice si excesiv patriotice.

Ziua Mamei

Indiferent de originile ei, indiferent de modul in care este celebrata in fiecare tara, aceasta zi este un prilej de a darui o floare mamei, celei careia nu i-a fost intotdeauna usor sa ne poarte pasii catre ceea ce suntem acum.

O floare, un “La multi ani!” din suflet si o imbratisare celor care ne-au dat viata si care uita sa respire pentru ele atunci cand noi suntem tristi sau atunci cand o bucurie ne copleseste.

Am ales pentru voi, in aceasta zi, o bijuterie in versuri inchinata mamei, scrisa de Nichita Stanescu. Poezia se cheama “Cea mai scumpa”.

Spune-mi, care mama-anume
Cea mai scumpa e pe lume?
Puii toti au zis de pasari,
Zarzarii au zis de zarzari,
Pestisorii de pestoaica,
Ursuletii de ursoaica,
Tigrisorii de tigroaica,
Manjii toti au zis de iepe,
Firul cepii-a zis de cepe.
Nucii toti au zis de nuca,
Cucii toti au zis de cuca,
Toti pisoii de pisica,
Iara eu de-a mea mamica.
Orice mama e anume
Cea mai scumpa de pe lume.

PUSHtimea ureaza “La multi ani!” fiecarei mame…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *