Astazi il sarbatorim pe Sfantul Andrei

Astazi il sarbatorim pe Sfantul Andrei

 

Sfantul Andrei este primul dintre apostolii lui Iisus si cel care a propovaduit crestinismul si invataturile lui Iisus pe teritoriul tarii noastre, in principal in Dobrogea (in antichitate numele provinciei era Scythia Minor).

La daci, 30 noiembrie era “Ziua lupului”

In perioada precrestina, pe timpul dacilor, ziua de 30 noiembrie era cunoscuta si sub numele de “Ziua lupului”, data fiind denumirea veche a dacilor (daoi – lupi) si simbolul lor – lupul. Se spune ca o capetenie a lupilor l-ar fi insotit si pazit pe Apostolul Andrei in Dobrogea, spre Pestera in care si-a gasit adapost. Astfel, “Ziua lupului” a fost inlocuita de ziua in care este celebrat Sfantul Apostol Andrei, patronul spiritual al Romaniei.
Inainte de a deveni un apostol al lui Iisus, Sfantul Andrei, care era fratele lui Simon Petru, si pescar ca si acesta, a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Apoi, chemati fiind amandoi de catre Iisus: “Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni”, atat el cat si Petru l-au urmat pe Iisus, fiind primii lui apostoli.

 

chemarea apostolilor

Sfantul Andrei este cel care a raspandit invataturile Bibliei printre romani

Atat istoricii cat si teologii il recunosc pe Sfantul Apostol Andrei ca pe primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci. “Dupa traditie, lui Toma i-au cazut sortii sa mearga in Partia, lui Andrei in Scitia, lui Ioan in Asia”, se scrie intr-o Istorie bisericeasca.
De asemenea, in documentele ce apartin Bisericii de la Constantinopol, se mentioneaza ca Andrei “a predicat in Pont, Tracia si Scitia”. Exista, deci, suficiente dovezi ca Sfantul Apostol Andrei a propovaduit Evanghelia lui Cristos in tara noastra.
Sfantul Andrei a murit, ca martir, in Patras. El a fost rastignit pe o cruce in forma de X (in latina – “crux decussate”), care a devenit un simbol in mai multe regiuni ale lumii si care-i poarta numele si in zilele noastre. Este vorba despre “Crucea Sfantului Andrei”. O gasim, de exemplu, pe steagul Scotiei, pe cel al Insulei Jersey. Exista si un semn de circulatie de aceasta forma, care se pune de obicei inainte de barierele de cale ferata.

 

Ce trebuie sa aflati despre Sfantul Andrei
Cand a ajuns in Scitia, sau Scythia Minor, numele antic al Dobrogei de astazi, Sfantul Apostol Andrei a vietuit intr-o pestera, in timp ce propovaduia. Se spune ca pestera respectiva ar fi cea din apropierea localitatii Ion Corvin, din judetul Constanta. In 1944, pestera a fost transformata intr-o biserica si sfintita.

 

Ce trebuie sa aflati despre Sfantul Andrei

 

Superstitii de Sfantul Andrei

De ziua de 30 noiembrie, in care-l sarbatorim pe Sfantul Andrei, se leaga si multe superstitii, datand, desigur, din vremuri imemoriale. Se spune ca in aceasta zi nu trebuie sa-ti piepteni parul, sa nu torci, sa nu faci curat in casa si sa nu dai gunoiul afara. De asemenea, se spune ca in noaptea de Sf. Andrei fetele isi pot vedea ursitul.

Indiferent daca voi credeti sau nu in aceste superstitii, ziua de Sfantul Andrei este o sarbatoare importanta pentru romanii crestini si un prilej de a-i sarbatori pe cei ce poarta numele de Andreea sau Andrei.  La multi ani tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *