Ce sunt wigwam-urile si teepee-urile?

Ce sunt wigwam-urile si teepee-urile?

Ati citit povesti cu indieni, ati vazut si filme cu “pieile-rosii”, asa cum erau denumiti indienii nord-americani de “fetele palide”, adica de albi. Si ati intalnit imagini cu asezarile lor populate de o multime de corturi. Aceste corturi se cheama wigwam-uri sau teepee. O sa aflati si diferenta dintre aceste doua tipuri de adaposturi.

Wigwam-ul este un cort montat pe o structura de crengi elastice de copac, lungi de 3-4 metri, infipte in pamant si legate impreuna sus. Se traseaza pe sol un cerc si la intervale egale se infig aceste crengi de copac, conditia fiind ca ele sa fie suficient de elastice pentru ca varfurile lor sa poata fi indoite si prinse deasupra impreuna, cu sfori sau fasii de piele. 

Apoi, structura se acopera cu diverse materiale pe care indienii nord-americani si le procurau din paduri si prerii. Crengi mai subtiri, coaja de copac, ierburi mai rezistente, tufisuri, piei de animale sau chiar obiecte de imbracaminte. La final, wigwam-ul are forma de cupola, adaptandu-se la conditiile de clima si de relief din teritoriile unde locuiau triburile de indieni. 

De obicei, wigwam-urile erau construite pentru perioade mai lungi de timp, in anotimpurile de vanatoare, formand adevarate asezari, sate ale “pieilor-rosii”.

Atunci cand se deplasau insa, de-alungul preriilor, in cautarea unor noi terenuri de vanatoare, indienii  – mai ales triburile nomade – isi construiau un alt tip de adapost, numit teepee (se pronunta ti-pi). Acesta este tot un cort, asemanator wigwam-ului, dar mai usor de asamblat si de dezasamblat. E facut din cativa stalpi de lemn si acoperit cu piei de animale. Se construieste usor, spre deosebire de un wigwam si se desface la fel de usor. Teepee-ul mai are un avantaj. In partea de sus se decupeaza o fanta pe unde fumul dinauntru iese, astfel ca in interiorul cortului se poatea si gati, dar te si poti incalzi. 

Ei, ce ziceti? Nu-i asa ca v-ar placea sa va construiti propriul vostru wigwam? 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *