Ce stiti si ce nu stiti despre Halloween

Ce stiti si ce nu stiti despre Halloween

Putini stiu ca Halloween-ul, aceasta sarbatoare pe care si noi, romanii, am importat-o de ceva vreme, are origini celtice. Numele – Halloween – vine din engleza: All Hallows’s Even inseamna sarbatoarea crestina a Tuturor Sfintilor, ce avea loc pe 1 noiembrie.

Dovleacul, pe care-l sculptam si il luminam pe dinauntru, devenit un simbol al acestei sarbatori, are si el istoria lui, inlocuind napii din care se confectionau, in trecut, cu acea ocazie, felinare. In SUA, sarbatoarea a fost adusa de imigrantii irlandezi, care au considerat mai usor de sculptat si pregatit un dovleac, mult mai mare decat un nap.

Iar costumele si obiectele pe care copiii, dar si adultii le folosesc in noaptea de Halloween sunt de o mare varietate: de la mantii si dinti de vampir, pana la maturi si palarii de vrajitoare sau costume ce imita scheletele. Desigur, de-a lungul timpului, comerciantii  – americani, la inceput – nu puteau sa rateze o astfel de ocazie, transformand-o intr-o perioada extrem de profitabila, intr-un scurt sezon de cumparaturi cu diverse obiecte legate de traditia Halloween-ului.

La fel si la noi, de la scoli si gradinite, care organizeaza petreceri de Halloween si pana la diversele cluburi si restaurante ce se pregatesc special pentru noaptea de Halloween, comertul a depasit cu mult traditia.

Fiecare dintre noi este insa, mai mult sau mai putin cuprins de spiritul Halloween-ului si tuturor celor ce-si vor pune “infricosatoarele” costume, le uram distractie placuta!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *