Ce poate nu stiati despre Vincent Van Gogh…

Ce poate nu stiati despre Vincent Van Gogh…

Un lucru pe care probabil nu-l stiati despre Vincent Van Gogh este faptul ca marele pictor olandez a murit cu gandul ca intreaga lui opera nu a avut nici o valoare. Si asta pentru ca, spun unii, in timpul vietii, artistul – atat de apreciat astazi – nu a vandut decat o singura lucrare.

Van Gogh (1853–1890) – un pictor genial, cu un destin dramatic, cu o viata zbuciumata, cu zile si nopti nelinistite…
Artistul considera ca noaptea este mult mai plina de culori decat ziua. Asa ca picta adesea noaptea, asezand lumanari pe marginile palariei sale cu boruri late, pentru a putea lucra.

S-a crezut tot timpul ca Van Gogh si-a taiat singur o parte din ureche, in urma unor crize de nervi. Dar se pare ca, de fapt, artistul a ramas fara ureche dupa o cearta mai violenta cu prietenul sau, Paul Gauguin, cu care locuia si ca acesta ar fi comis fapta. De altfel, fratele pictorului, Theo van Gogh a facut tot posibilul ca sa-l determine pe Gauguin sa plece dupa aceasta intamplare.

Noapte instelata, unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Van Gogh a fost pictat, dupa cum s-a descoperit, in timp ce artistul se afla internat in azilul Sain-Paul din Saint Remy, pentru a-si reveni dupa desele probleme legate de sanatatea lui mentala.

Ce poate nu stiati despre Vincent Van Gogh...

Datorita numarului mare de picturi – aproape 900 – si desene – peste 1100 – pe care pictorul le-a realizat in scurta sa viata, specialistii presupun ca van Gogh suferea de un anume tip de comportament numit hipergrafie, o boala ce produce o nevoie imperioasa de a scrie incontinuu, ceea ce in cazul lui s-a manifestat prin pictura si desen.

Cu toate aceste parti mai intunecate ale vietii lui, Vincent Van Gogh, cel care si-a pictat mai mult de 30 de auto-portrete, este unul dintre cei mari pictori post-impresionisti, a carui opera a influentat la randul ei multi artisti ce aveau sa se consacre mai tarziu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *