Ce nu stiati despre Iepurasul de Paste

Ce nu stiati despre Iepurasul de Paste

Iepurasul de Paste este un simbol pagan care apare mai ales la popoarele germanice si care a precedat cea mai mare sarbatoare crestina, Invierea Mantuitorului Iisus Hristos. In timpul primaverii, anotimpul renasterii naturii – cand plantele revin la viata intr-o feerie de flori multicolore, cand campurile inverzesc din nou, cand animalele si insectele procreeaza – popoarele pagane tineau diverse festivaluri, care laudau fertilitatea si care sarbatoreau aceasta reintoarcere rituala la viata. Saxonii aveau o zeitate feminina, numita Eastre sau Eostre, care patrona aceste festivaluri ale fertilitatii. Iepurii erau considerati sacri in cultul acestei zeite, aceste animale fiind notorii pentru rapiditatea cu care se inmulteau.

Atunci cand misionarii crestini au incercat sa converteasca aceste popoare pagane la crestinism, nu au reusit sa le faca si sa renunte la festivalurile fertilitatii si, pentru ca acestea aveau loc cam in aceeasi perioada, le-au incorporat in sarbatoarea crestina a Pastelui. Astfel, Eastre (mai tarziu, Easter) a devenit in timp una cu sarbatoarea Invierii Mantuitorului Iisus Hristos, iar iepurasul, in loc sa simbolizeze fertilitatea, s-a transformat in creatura inocenta şi pura care poate fi sacrificata, asemenea mielului. Pentru crestinii germanici convertiti, atat iepurasul cat si mielul au devenit simboluri inocente ale Pastelui.

Povestea Iepurasului, asa cum o stim astazi, isi are originile in traditiile germane ale anilor 1500 dupa Hristos, cand copiii credeau ca un iepure magic, Oschter Haws, venea de Paste şi lasa un cuib cu oua colorate copiilor cuminti. Olandezii au dus acest obicei in America, unde a fost intens mediatizat. Astfel a ajuns si la noi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *