Ce nu stiati despre… gondole

Ce nu stiati despre… gondole

Nu stiati, de exemplu, ca toate gondolele au aceleasi dimensiuni: cu precizie 10,87 m lungime si fix 1,47 m latime! Nu stiati, de asemenea, ca toate gondolele au una dintre laturi mai inalta fix cu 24 centimetri decat cealalta, datorita balansului pe apa ce trebuie pastrat in timp ce gondola este condusa de-a lungul canalelor din Venetia. Mai mult: toate gondolele cantaresc in jur de 700 de kilograme si au in componenta lor exact 280 de piese! Si-acum, pentru ca v-am trezit interesul, sa va povestim cateva lucruri despre ele.

Hai sa vedem ce e cu acest “batran taxi” italian. Venetia, dupa cum stiti, nu are strazi, este in totalitate construita pe apa. Si atunci, cum sa mergi la magazin, de exemplu? Desigur, cu sute de ani in urma, nu magazinele erau problema, ci faptul ca locuitorii Venetiei trebuiau sa circule cumva in orasul lor. Asa au aparut gondolele, aceste barci lungi, cu fundul plat, conduse de un marinar numit gondolier. Gondolierul isi conduce barca sa joasa stand in picioare, in spatele acesteia si propulsand gondola pe apa cu ajutorul unei vasle lungi. Suportul de vasla este in asa fel gandit incat sa permita 8 feluri de a conduce gondola! 

Mai demult, gondolele aveau si o mica cabina pentru protectia calatorilor. Si atunci, ca si astazi, aspectul estetic al gondolei era extrem de important, partea ei din fata (prova) era lucrata cu multa maiestrie, servind si ca un fel de contra-greutate fata de pozitia gondolierului aflat la pupa (in spate). Fiecare gondola are in fata un ornament numit ferro facut din metal si lucrat cu mult talent. Astazi s-a renuntat la cabine, pentru ca gondolele sunt folosite in mod special de turistii care vor, desigur, sa admire privelistea – acele inguste canale ce serpuiesc printre vechile si splendidele cladiri ale Venetiei. Gondolierii, pe langa faptul ca stapanesc arta de a-si conduce barca pe canalele inguste, sunt si buni cantareti. Cel putin unii dintre ei. Smile  Este de fapt o traditie ca atunci cand te plimbi cu o gondola, sa auzi o arie dintr-o opera sau opereta italiana, sau o cantoneta, interpretata de conducatorul barcii. Romantic, nu?

Se pare ca nu e prea usor sa devii gondolier… Ei au o breasla a lor. Iar in zilele noastre, pentru a-i respecta pe turistii care platesc pentru aceste plimbari pe apa, gondolierii trebuie sa cunoasca istoria Venetiei si ceva limbi straine. Din experienta proprie, credem insa ca examenul nu cuprinde si o auditie muzicala! Smile

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *