Ce nu stiati despre Boboteaza…

Ce nu stiati despre Boboteaza…

 

Astazi, 6 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului, sarbatoare religioasa cunoscuta sub numele de Boboteaza, ziua in care Domnul Iisus Christos a primit botezul de la Ioan (Sfantul Ioan Botezatorul).
“Iata mielul lui Dumnezeu, cel ce spala pacatul lumii”, ar fi spus Ioan vazandu-l pe Iisus. Se spune ca gestul Sau de a se cufunda in apa Iordanului a insemnat un indemn adresat oamenilor de a se curati de pacate.
Deoarece in acea zi Iisus s-a prezentat pentru prima data in lume, la varsta de 30 de ani, Boboteaza este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie sau Aratarea Domnului.
Mult timp, Boboteaza a fost sarbatorita in aceeasi zi cu Craciunul. Astazi, doar crestinii ortodocsi rusi si cei armeni pastreaza acest obicei.

Traditii si obiceiuri de Boboteaza

Boboteaza este si o importanta sarbatoare populara care aduce cu sine o multime de obiceiuri vechi, pastrate in mare parte pana in zilele noastre. In ziua de Boboteaza se sfinteste apa, in timpul slujbei de Iordan.
Pe vremuri, locul in care se savarsea slujba era ales cu multa grija, de obicei langa o fantana sau langa o apa curgatoare, dar si in curtea bisericii, asa cum se intampla si astazi. Apa se pune in vase mari, de lemn, in jurul carora se aduna credinciosii si prin slujba de sfintire, apa se transforma in agheasma.
Dupa terminarea slujbei, fiecare dintre cei prezenti ia acasa cu el, in sticle, apa sfintita. La tara, oamenii stropesc cu agheasma casa, grajdul, animalele de pe langa casa si livada, pentru purificarea aerului si pentru a avea in anul care vine recolte cat mai bogate.
Agheasma se pastreaza mult timp si era considerata mai demult ca un leac impotriva bolilor. Boboteaza devine astfel o sarbatoare a reinnoirii timpului, de curatire a spatiului si de alungare a spiritelor rele.

In asezarile aflate langa ape mai mari, mai ales in apropiere de Dunare, exista obiceiul ca preotul sa arunce in apa o cruce de lemn si mai multi barbati sa se arunce dupa ea si sa incerce sa o aduca inapoi. Cel care reuseste va avea tot anul noroc.

In ziua de Boboteaza nu se spala rufe, deoarece se spune ca toate apele de pe pamant sunt sfintite. La fel, de Boboteaza nu trebuie sa existe certuri in casa, si se mai spune ca nu se da nimic cu imprumut.

Cat despre tinerele fete care aluneca pe gheata in aceasta zi, ele se vor marita sigur!

Se mai spune si ca, daca ploua in ziua de Boboteaza, vom avea parte de o iarna mai lunga, iar daca vremea e frumoasa, asa va fi si la vara. Daca bate crivatul, campiile si pomii vor avea roade bogate, iar daca din streasina va curge apa, la toamna se va face vin bun.

Mai exista o traditie, mai putin cunoscuta, de Boboteaza, si anume botezul cailor. Exista o legenda care spune ca cei ce-si boteaza caii vor avea parte de recolte bune iar animalele nu se vor imbonavi.

Iar expresia “gerul Bobotezei” vine de la faptul ca, de obicei, in aceasta perioada, in Romania temperaturile sunt foarte scazute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *