Ce inseamna sa fii “bine educat”

Ce inseamna sa fii “bine educat”

 

Salut, pushtime! 

Astazi voi vorbi despre un subiect mult discutat in scoli, pe strada si in tot felul de imprejurari mai mult si mai putin oficiale. Nu, nu voi face politica aici. Voi vorbi despre ceea ce inseamna pentru mine educatia. Mai exact, despre ceea ce inseamna sa fii “bine educat”.

Insist pe acest subiect pentru ca am auzit diferite pareri in legatura cu ceea ce presupune sa fii “bine educat” si nu am fost de acord cu toate. Astfel, in randurile ce vor urma, veti afla parerea mea despre ce inseamna educatia.

Din punctul meu de vedere, educatia incepe acasa.  Parintii te invata, intr-o prima etapa, care sunt principiile dupa care sa te ghidezi in viata si cum sa te comporti. Dar, cu toate astea, ceea ce noi devenim de-a lungul vietii nu li se datoreaza in totalitate parintilor nostri, ci si societatii in care traim. Exact. De fapt, eu cred ca societatea ne influenteaza cel mai mult educatia. Ea ne da lectii reale despre cum stau lucrurile in viata de zi cu zi. Ea ne invata cum sa ne comportam cu diferite feluri de oameni si cum sa incercam sa ii evitam politicos pe cei al caror comportament ne deranjeaza. Societatea ne invata ca nu o sa putem multumi vreodata pe toti si ca nici noi nu vom fi intotdeauna multumiti de cei din jurul nostru.

Un om nu este “bine educat” daca se comporta civilizat doar pe strada, ci daca se comporta civilizat in orice situatie. Un barbat, de exemplu, nu este educat daca se poarta frumos de ochii lumii, iar acasa isi loveste sotia sau ii vorbeste vulgar. Daca o persoana este educata, va face dovada acestui lucru oriunde s-ar afla.

Ce inseamna sa fii “bine educat”

In alta ordine de idei, eu cred ca educatia nu consta in teacul de carti pe care le-ai citit sau in cultura generala vasta pe care o ai, ci in felul in care tot ce ai acumulat ca informatie te-a modelat ca fel de a fi.  

Ce conteaza daca nu ai citit in viata ta “Baltagul” daca tu o ajuti de fiecare data pe doamna aceea care locuieste la colt sa isi care plasele incarcate cu cumparaturi? Bunul simt si cei sapte ani de acasa stau la baza unei educatii adevarate.  

Cunosc un baiat care nu este tocmai o culme a inteligentei, insa se comporta potrivit in orice situatie si cu orice fel de oameni. Imi este prieten si ma bucur de lucrul acesta, pentru ca el este dovada vie ca a fi “bine educat” nu inseamna neaparat sa fii posesorul unui coeficientul de inteligenta peste medie.

Intrebare: Putem educa o persoana matura care are lipsuri la acest capitol? Un om ajuns deja la o varsta care sa ii permita sa faca distinctia dintre bine si rau, dintre politete si obraznicie, un om care stie ca nu ar trebui sa se comporte in felul in care se comporta, dar totusi o face? Putem schimba un asemnea om? Il putem noi determina sa isi schimbe comportamentul? Eu as zice ca da, atata timp cat exista vointa in ambele parti: el sa vrea sa se schimbe si tu sa vrei sa il ajuti. Nu putem face nimic cu un om care este multumit de ceea ce face si de felul cum face lucrurile.

Daca ar fi sa vorbesc despre “autoeducatie”, proces care mi se pare de foarte mare importanta in viata unui om, as zice ca el trebuie inceapa prin  a sti totul despre noi insine. Daca nu ne cunoastem felul de a fi, temperamentul, nu vom sti in veci ce e gresit cu noi.

Un impulsiv trebuie sa isi ia un ragaz inainte de a face sau spune ceva, un agitat trebuie sa se calmeze, un om timid trebuie sa devina mai sociabil si asa mai departe.

Pentru a da dovada de “buna crestere” trebuie uneori sa ne corectam si cum am putea sa beneficiem de aceasta “corectie” daca noi nu stim ce trebuie “corectat”? Nu se poate. Astfel ca, inainte de orice, trebuie sa ne cunoastem si sa ne recunoastem minusurile.

Cand meditatia va fi fost terminata, procesul de “corectare” poate incepe. Nu mai devreme. Poate mai tarziu. Dar cu nici un chip mai devreme. Meditati si descoperiti-va sau redescoperiti-va si apoi, daca considerati ca ceva trebuie schimbat, schimbati. Si asta pentru ca, de fapt, asa cum spunea un intelept, schimbarea vine din noi.

Patricia Iota

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *