Ce face un arhitect?

Ce face un arhitect?

Iti place desenul? Probabil ca da. Iti place sa-ti aranjezi intr-un mod anume magnetii de pe usa frigiderului? Sigur ai facut asta de multe ori.

Altor copii le place sa deseneze cladiri. Ai desenat vreodata o casa? E distractiv sa desenezi cladiri, de la casute pana la zgarie-nori, deoarece trebuie sa folosesti rigla pentru ca liniile sa-ti iasa drepte.

Iti dai seama ca unii oameni nu fac decat asta – deseneaza cladiri ce urmeaza a fi construite? Si sunt platiti pentru asta. Acestia sunt arhitectii, cei ce imbina talentul la desen cu stiintele exacte.

Cand privesti la o casa in constructie vezi in primul rand muncitorii care lucreaza la ea, utilajele si echipamentele pe care ei le folosesc. Dar inainte ca aceasta constructie sa inceapa, au fost necesare sute de ore pentru a o proiecta.

O cladire – orice cladire – incepe cu o schita, cu un plan al celui ce o proiecteaza. Acesta este arhitectul. Cum ar putea fi descrisa aceasta meserie? Institutul Regal de Arhitectura din Canada o defineste astfel: “arta, stiinta si profesia de a construi”.

Cand esti arhitect, poti proiecta orice tip de cladiri – de la casute mici pana la resedinte uriase, blocuri cu apartamente, cladiri de birouri, hoteluri, universitati si cate altele…

cladire moderna

Inainte de a incepe sa schiteze planul cladirii, arhitectul se intalneste cu proprietarul cladirii pentru a afla ce destinatie are constructia. De asemenea, stabileste stilul pe care-l doreste proprietarul. Astfel, imbinand arta cu stiinta, arhitectul realizeaza proiectul care-i va ajuta pe constructori sa transforme schita intr-o cladire reala.

Daca vrei sa ajungi un arhitect de renume, trebuie sa te pregatesti foarte bine, nu numai in ceea ce priveste desenul, dar si in matematica si stiinte ingineresti, urmand desigur o facultate de arhitectura.
Succes!

(adaptare din Wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *