Ce este un lider?

Ce este un lider?

Ce este un lider? Din perspectiva majoritatii, un lider este cel care ne conduce.
Eu privesc lucrurile altfel. Un lider este, in primul rand, cel care se poate conduce pe sine. Este cel care isi poate tine in frau propria fire, cel care reuseste sa se controleze in situatii speciale.

Un lider este acela care, mai presus de ceea ce isi doreste pentru sine, pune interesele celor pe care ii conduce. Este cel care se dedica si cel care incearca, indiferent de sansele de reusita. Cel care apara drepturile celorlalti si cel care nu se da niciodata batut. Un lider nu este cel care isi doreste sa castige pentru a-i fi lui bine, ci este cel care isi doreste victoria pentru a-i putea ajuta pe oamenii care au anumite asteaptari de la el. Nu este cel care vrea, din rasputeri, sa se faca cunoscut, iar apoi sa beneficieze de asta. Este cel caruia nu-i pasa de bunurile care ii pot fi rezervate. Ii pasa doar de ce poate oferi poporului. Un lider nu doreste sa devina un conducator, ci vrea sa devina un coechipier ce poate transforma dorintele si nevoile oamenilor in obiectivele lui principale. Un lider adevarat este trup si suflet alaturi de “echipa” lui in orice situatie, indiferent de gradul de dificultate a acesteia. Cel care nu fuge de probleme atunci cand apar si gaseste solutii pentru rezolvarea lor.

Este cel care se sacrifica pentru popor, cel ce indura pentru acesta si cel ce face tot posibilul pentru a-l indruma cum trebuie. Cel care se lupta pentru ca renumele tarii sa fie unul bun in lume. Un lider adevarat isi pune amprenta prin sprijin moral si prin judecata corecta. Isi gaseste mereu cuvintele potrivite pentru ca a poporul sa il poata intelege. Mereu simte si transmite dragoste pentru patrie.

Un lider trebuie sa poata raspunde in orice moment cetatenilor si trebuie sa stie care sunt prioritatile, interesele majore, in asa fel incat sa poata alege cea mai buna solutie. El trebuie sa fie constient ca viata nu este roz pentru multi dintre cei pe care ii conduce si trebuie sa tina cont de asta in actiunile sale.

Un lider va decide, dar o va face tinand cont de parerea celor pe care ii conduce. Nu va hotara doar gandindu-se la interesele personale.

Asa cred eu ca ar trebui sa fie un lider! Sa aiba curajul de a exprima dorintele poporului, sa fie demn si ambitios. Iar toate aceste calitati  sa fie “finisate” de… intelepciune.

George Buraga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *