Ce este Rosh Hashana?

Ce este Rosh Hashana?

Rosh Hashana este sarbatoarea care marcheaza Anul Nou pentru poporul evreu. Anul acesta ea se celebreaza in perioada 29 septembrie – 1 octombrie si este inceputul anului 5780 conform calendarului ebraic.

Exista mai mute obiceiuri care se practica in aceste doua zile.

Se rostesc rugaciuni care il recunosc pe Dumnezeu ca rege, iar imaginea acestuia este a unui judecator stand in fata unei carti a vietii si a unei carti a mortii in care inscrie numele oamenilor. De aceea, urarea care se face in aceasta perioada (pe langa Shana Tova!Sarbatori fericite!) este Chativah Tova! care inseamna Sa fii inscris de bine in cartea lui Dumnezeu!

Se manaca mere si miere, acestea simbolizand speranta intr-un an “dulce”.

Ce este Rosh Hashana?

Se merge la o apa unde evreii isi arunca in mod simbolic pacatele, urmand astfel mesajul versetului biblic al profetului Micah: “Si tu Doamne le vei arunca pacatele pe fundul marii”.

Si se sufla din shofar (corn de berbec). Acest lucru are scopul de a atrage atentia ca a venit Rosh Hashana si de a le reaminti credinciosilor sa se intoarca la Dumnezeu. Shofarul suna in trei moduri diferite, simbolizand feluri diferite de a plange. Prin aceste sunete ii sunt transmise lui Dumnezeu emotiile oamenilor.

Ce este Rosh Hashana?

Este o sarbatoare plina de optimism, deoarece mesajul ei este speranta ca, la final de zi, Dumnezeu va accepta rugaciunile si cainta credinciosilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *