Cateva dintre “aventurile” Mona Lisei…

Cateva dintre “aventurile” Mona Lisei…

Modelul lui Leonardo – Mona (Madame) Lisa Gherardini del Giocondo – nu ar fi putut anticipa niciodata prin cate incercari va trece portretul ei, devenit celebru peste timp. Iata doar cateva dintre ele:

Regele francez Francisc I, care a plătit echivalentul a 10 milioane dolari pentru portret, l-a instalat in Palatul Fontainebleau într-un apartament de sase incaperi ce slujea drept “baie”, unde el si invitatii sai beau, fumau și transpirau. Zecile de ani de umiditate si-au pus o amprenta serioasa asupra picturii. In incercarea de a repara prejudiciul, un restaurator a aplicat un strat gros de lac, care s-a fracturat in timp într-o rețea de fisuri filiforme.

mona lisa

Pe 21 august 1911, Mona Lisa a dispărut. Doar patru cârlige de fier incadrate de o formă dreptunghiulară fantomatica spânzurau în locul ei. Tabloidele au scris mii de articole despre “jaful secolului” și milioane de oameni au plans, ca si cum o persoană, nu un tablou, ar fi murit. Neverosimilul hoț a fost Vincenzo Peruggia, un meserias italian care a ascuns-o, timp de doi ani, pe Mona Lisa în camerele sale ieftine din Paris. A dus portretul la Florența în 1913, în speranța ca va primi o recompensa. În schimb, a fost arestat. In apărarea lui, Peruggia a spus ca a fost fermecat de zâmbetul ei.

În 1939, pregatindu-se pentru o invazie germană, francezii au mutat pictura de la Luvru. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mona Lisa a fost ascunsa in diverse case, din motive de siguranță. Una dintre ascunzători a fost castelul regal de la Amboise, aproape de casa unde Leonardo a petrecut ultimii ani de viață alaturi de portretul Lisei. 

In 1956, un vandal a aruncat acid aruncat pe partea de jos a tabloului iar mai târziu în acelasi an, un tânăr din Bolivia a azvarlit cu o piatră in tablou, ciobind o parte din pigmentul de pe cotul stâng. Astazi un geam anti-glont, triplu-stratificat, o păstreaza pe Mona Lisa în condiții de siguranță deplina, chiar si împotriva rachetelor.

(sursa: huffingtonpost.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *