Carol al II-lea… unul dintre cei mai mari filatelisti ai lumii

Carol al II-lea… unul dintre cei mai mari filatelisti ai lumii

Regele Carol al II-lea, numit pe vremuri Regele “Playboy”, a fost unul dintre cei mai mari colectionari de timbre. Colectia sa a fost recunoscuta pe plan mondial si continea piese extrem de rare si valoroase. Timbrele lui Carol al II-lea erau comparate cu cele din celebrele colectii ale magnatului Philipp von Ferrary sau a Casei Regale din Anglia.

In 1937 regele a cumparat, pentru 5.000 de lire sterline (echivalentul a 30.000 de dolari din prezent), Treskilling, unul dintre cele mai valoroase timbre din lume. Deşi suma pare mică, era, la vremea aceea, a doua tranzacţie din lume ca valoare în domeniul filateliei. 

treskilling

Carol a parasit Romania dupa abdicarea sa din toamna anului 1940. Conform datelor din diferite arhive, el a reusit sa plece cu o serie de bunuri de colectie. In cele 41 de vagoane cu care Regele a luat calea exilului se afla si valoroasa sa colectie de timbre. O parte din colectia lui Carol al II-lea a fost revazuta de marele public la o expozitie internationala de filatelie, organizata in 1950, la Londra. Dupa aceasta aparitie publica, colectia a fost partial dezmembrata (Treskilling a fost vandut magnatului belgian Rene Berlingen pentru o sumă ce nu a fost făcută publică niciodată), iar dupa moartea Regelui, furata in conditii inca neelucidate. Valoarea colectiei “Carol” este estimata la cateva zeci de milioane de euro.

(sursa: 9am.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *