Capitala culturala europeana in 2015: Orasul Mons, din Belgia

Capitala culturala europeana in 2015: Orasul Mons, din Belgia

Orasul Mons, din Belgia, a fost desemnat Capitala culturala europeana in 2015. Ce stim despe el?
Mons este un oras francofon aflat in sudul Belgiei, cu o populatie de aproximativ 100.000 de locuitori. Este si oras universitar, iar o mare parte din cladirile sale au intrat in patrimoniul architectural UNESCO.
In acest an Mons va gazdui un numar insemnat de evenimente culturale, iar cu aceasta ocazie edilii vor inaugura doua sali de spectacole, cinci muzee si un centru de conferinte.
Probabil unul dintre cele mai importante evenimente culturale ce se va desfasura in Mons este o expozitie ce va cuprinde un numar insemnat de tablouri ale marelui pictor olandez Vincent Van Gogh, nu mai putin de 70 de lucrari semnate de cunoscutul artist.
Care este legatura intre Van Gogh si Belgia? Cunoscutul pictor a lucrat in 1879 ca misionar religios intr-o regiune miniera din Belgia, Borinage, aflata langa granita cu Franta, iar in acest timp a desenat mult, alegand mai ales teme din viata clasei muncitoare.
In ultimii ani, cultura s-a imbinat cu tehnologiile IT de ultima ora, deoarece marile companii IBM, Microsoft si Google si-au deschis aici sucursale, pentru a sustine inovatia din domeniu, de pe plan local.
La fel ca si cazul alegerii altor “capitale culturale europene” din ultimii ani, scopul principal pentru care a fost ales orasul Mons este acela de a fi revigorat, de a intra in circuitul european, fapt care, desigur, va fi strans legat de o dezvoltare ulterioara a economiei locale.

Capitala culturala europeana in 2015: Orasul Mons, din Belgia

Au fost si peripetii, atunci cand o constructie din lemn, tip catedrala, semnata de artistul belgian Arne Quinze, a fost demolata de urgenta, deoarece avea probleme de rezistenta. Dar belgienii sunt extrem de optimisti si convinsi ca, dupa aceasta desemnare, orasul lor, aflat oarecum in centrul triunghiului Paris-Amsterdam-Londra, va avea doar de castigat incepand din acest an.

Capitala culturala europeana in 2015: Orasul Mons, din Belgia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *